Udostępnij:
Pyszna tortilla, papryka, roszponka, kurczak i wyrazisty sos sezamowy to połączenie idealne. A do tego szybkie w przygotowaniu. Jeśli właśnie dopadł Cię głód, to mamy na to sposób. Sprawdź sam!
Składniki
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Tortilla – 3 placki
- Filet z kurczaka – 250 g
- Sałata lodowa – 1/2 główki
- Papryka czerwona – 1
- Roszponka – garść
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Filety z kurczaka doprawić solą, pieprzem i usmażyć na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso na złoty kolor z obu stron. Każdy placek tortilli posmarować sosem.
Na sos wyłożyć posiekaną sałatę lodową oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie wyłożyć pokrojone w cienkie paseczki filety z kurczaka i roszponkę. Każdy placek zrolować i przekłuć wykałaczkami co ok. 4 cm.
Tak przygotowane tortille przecinać pomiędzy wykałaczkami i wyłożyć gotowe na półmisek. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Polecam
Polecam