Udostępnij:
Soczyste mięso z indyka, chrupiące warzywa i niepowtarzalny smak bułek hamburgerowych. A do tego… sos sezamowy!
Składniki
- Mielone mięso z indyka – 400 g
- Cebula – 1 średniej wielkości
- Bułka tarta – ¼ szklanki
- Czarny pieprz mielony – ¼ łyżeczki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Bułki hamburgerowe – 4
- Pomidor – 1
- Sałata – 4 liście
- Cebula pokrojona w plasterki – ½
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Do miski włożyć mięso z indyka, sos sezamowy, posiekaną cebulę, bułkę tartą i pieprz. Dobrze wymieszać i uformować 4 okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i usmażyć burgery z każdej strony ok. 4-5 minut.
Bułki hamburgerowe przeciąć na pół i podgrzać w piekarniku. Na jednej połówce położyć sałatę, usmażonego burgera, plasterki pomidora i cebuli, a następnie przykryć drugą połówką bułki. Najlepiej podawać z dodatkowym sosem według uznania (polecamy Sos Czosnkowy Mosso).
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Polecam
Polecam