Udostępnij:
Pomysł na szybki obiad w wersji wegetariańskiej? Pożywna sałatka z kaszą gryczaną i smażonym tofu! Aromatyczny i lekki sos czosnkowy sprawi, że danie nabierze nowego charakteru – spróbuj!
Składniki
- Tofu – 1 kostka
- Kasza gryczana – 50 g
- Mix sałat
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Orzechy nerkowca – 1 garść
- Sałata lodowa – ½ główki
- Szczypiorek – 2 garści
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Natka pietruszki – 1 szklanka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
- Serek kremowy – 150 g
- Mleko – 3-4 łyżki
- Czosnek – 1 obrany ząbek
- Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Tofu odsączyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką sproszkowaną papryką. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Na dwóch łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć tofu, obracając co jakiś czas, aby było chrupkie. Cebulę pokroić w piórka, sałatę posiekać lub porwać.
Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać sałatę z pozostałymi składnikami oraz sosem czosnkowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze