Udostępnij:
Masz ochotę na danie niezwykłe w smaku, ale równocześnie proste w przygotowaniu? Połączenie wędzonego łososia z pikantnym sosem wasabi, aksamitnym awokado i słodką borówką amerykańską z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy! Całość wzbogaca kozi ser, amarantus i chrupiące pestki dyni.
Składniki
- Łosoś wędzony – 100 g
- Amarantus – ½ szklanki
- Awokado – 1 dojrzałe
- Zielony ogórek -1
- Rukola – 3 garści
- Ser kozi – 100 g
- Kiełki – 2 garści
- Borówki amerykańskie – 1 garść
- Prażone pestki dyni – garść
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu ostawić do przestudzenia.
W międzyczasie ogórka pokroić w półtalarki, a dojrzałe awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Pokruszyć ser kozi.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać w misce rukolę, łososia, ogórek, awokado, kaszę oraz kiełki. Dodać sos.
Posypać pokruszonym serem kozim, prażonymi pestkami dyni oraz borówkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze