Sałatka z kurczakiem i granatem

Sałatka z kurczakiem i granatem

Połączenie drobiu z owocami to zazwyczaj strzał w dziesiątkę! W tym przypadku to soczysty kurczak w towarzystwie jabłka i granatu. Chrupiące orzechy włoskie i intensywne buraki wzbogacają tę wyjątkową sałatkową kompozycję. Wisienką na torcie jest aksamitny sos sezamowy.

Składniki

  • Filety z kurczaka – 2 
  • Mix sałat  – 200 g
  • Burak – 2 średniej wielkości
  • Granat  – 1
  • Jabłko – ½ 
  • Orzechy włoskie  – 70 g
  • Czerwona cebula – 1  
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz  

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki obrać, a następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzieNa suchej patelni podprażyć orzechy. Gdy przestygną, grubo posiekać. Filety doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso na patelni i podsmażyć je na złoty kolor.

  2. Pokroić buraki w plastry. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mix sałat z pokrojoną w piórka cebulą, jabłkiem oraz pestkami granatu. Filety pokroić w cienkie plastry i ułóżyć na sałacie. 

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.

  4. W ten sam sposób ułożyć plastry buraków. Posypać prażonymi orzechami. Całość polać sosem. 

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 30 minut minut
ilość porcji: 2
×