Udostępnij:
Marchew, fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe w towarzystwie chrupiących migdałów oraz pistacji to połączenie doskonałe! Idealnym dopełnieniem tego dania jest aromatyczny sos jogurtowo-majonezowy. Musisz tego spróbować!
Składniki
- Marchew – 5 sztuk
- Fasolka szparagowa – 350 g
- Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
- Migdały – 1 garść
- Pistacje – 2 garści
- Świeża natka pietruszki – 1 garść
- Świeża mięta – 1 garść
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. W garnku z osoloną wodą gotować marchewkę oraz fasolkę przez około 5-10 minut. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą.
Pistacje obrać ze skorupek. Pomidorki przekroić na połówki. Migdały, miętę i pietruszkę posiekać.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać składniki sałatki wraz z orzechami i ziołami. Dodać sos. Podawać od razu po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze