Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka z makaronem to danie, w którym dowolnie można eksperymentować z dodatkami! W dzisiejszym wydaniu to zapiekanka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą i wyrazistym sosem czosnkowym. Tak pyszna, że ciężko przestać ją jeść!

Składniki

  • Makaron typu penne – 300 g
  • Szpinak – 150 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
  • Mozzarella – 2 kulki
  • Suszone pomidory – 200 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Mąka – 2 łyżki

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mleko – 400 ml
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie (al dente) i odcedzić po ugotowaniu. Mozzarellę pokroić w kostkę. Posiekać czosnek i cebulę. W garnku podgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażać. Dolać mleko (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając, aż powstanie gładki i gęsty sos.

  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
    Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Do sosu beszamelowego dodać sos czosnkowy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso  i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodać szpinak. W garnku wymieszać makaron, pokrojone pomidory, podsmażoną cebulę ze szpinakiem oraz sos beszamelowy.

  4. Całość przełożyć do formy żaroodpornej, wierzch posypać startą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 6
kuchnia włoska
Obiad
pieczenie
×