Udostępnij:
Zapiekanka z makaronem to danie, w którym dowolnie można eksperymentować z dodatkami! W dzisiejszym wydaniu to zapiekanka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą i wyrazistym sosem czosnkowym. Tak pyszna, że ciężko przestać ją jeść!
Składniki
- Makaron typu penne – 300 g
- Szpinak – 150 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
- Mozzarella – 2 kulki
- Suszone pomidory – 200 g
- Masło – 1 łyżka
- Mąka – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Mleko – 400 ml
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować makaron w osolonej wodzie (al dente) i odcedzić po ugotowaniu. Mozzarellę pokroić w kostkę. Posiekać czosnek i cebulę. W garnku podgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażać. Dolać mleko (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając, aż powstanie gładki i gęsty sos.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Do sosu beszamelowego dodać sos czosnkowy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodać szpinak. W garnku wymieszać makaron, pokrojone pomidory, podsmażoną cebulę ze szpinakiem oraz sos beszamelowy.
Całość przełożyć do formy żaroodpornej, wierzch posypać startą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze