Udostępnij:
Mini burgery buraczane to świetny pomysł na urozmaicenie dań serwowanych na grillu. Sposób podania sprawdzi się także jako dania dla dzieci, którym na pewno spodoba się taka forma obiadu czy kolacji.
Składniki
Składniki:
- Buraczki TARTE Mosso– 120 g
- Mąka pszenna – 250 – 280 g
- Olej – 2 łyżki
- Suszone drożdże – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżka
- Sezam czarny – 2 łyżki
- Szczypta soli
- Woda – 60 ml
- Mleko – 2 łyżki
Sos i dodatki:
- Musztarda CZESKA Mosso– 4 łyżki
- Serek kremowy – 120 g
- Mięso mielone wołowe – 1,5 kg
- Majonez Napoleoński Mosso – 3 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
- Roszponka – 1 szklanka
- Ser cheddar – 10 plastrów
- Żółty pomidor – 1 duży lub 2 małe
- Cebula – 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami, cukrem oraz szczyptą soli. Dodać 120 g Buraczków Tartych Mosso oraz olej i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody – ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Odstawić na około 60 minut do natłuszczonej misy i przykryć szczelnie.
Po czasie, gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na kulki wielkości około 50 g. Zagnieść ponownie i odstawić bułeczki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Bułeczki posmarować z wierzchu mlekiem i posypać czarnym sezamem. Piec przez około 10-12 minut.
Mięso wymieszać z majonezem, doprawić solą i pierzem. Uformować kotlety o 1 cm większe od średnicy bułki (mięso skurczy się w procesie grillowania). Grillować z obu stron, pod koniec nałożyć na każdy kawałek plasterek sera.
Bułeczki rozkroić i chwilę grillować na grillu. W misce przygotować sos – wymieszać musztardę z serkiem i majonezem. Posmarować bułkę, dodać sałatę, mięso, cebulę i pomidora. Podawać od razu po przygotowaniu.
W misce przygotować sos – wymieszać musztardę z serkiem i majonezem. Posmarować bułkę, dodać sałatę, mięso, cebulę i pomidora. Podawać od razu po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze