Udostępnij:
Szukasz lekkiego obiadu na gorące dni? Delikatny łosoś na makaronie z cukinii z jarmużem i kiełkami rzodkiewki nie tylko świetnie smakuje, ale i apetycznie wygląda! Pyszny, letni obiad przygotujesz w 20 minut!
Składniki
- Cukinia – 2
- Garść jarmużu
- Łosoś – 350 g
- Cytryna
- Sól, pieprz
- Oliwa
- Kiełki rzodkiewki – 1/2 szklanki
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Jarmuż i cukinię umyć pod bieżącą wodą. Filet z łososia doprawić solą i pieprzem według uznania.
Pokroić cukinie w makaron typu spaghetti. Można użyć specjalnej obieraczki julienne, obieraczki do warzyw lub zwykłego noża. Jarmuż poszarpać na mniejsze kawałki. Filet z łososia przekroić na dwie równe części.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i obsmażyć na złoty kolor filety z łososia. Aby łosoś był soczysty, trzeba obsmażać go na dużej mocy kuchenki. Każdą ze stron fileta po ok. 1 minucie. Zdjąć i odstawić na talerz.
Na tej samej patelni przygotować makaron z cukinii. Przełożyć pokrojoną cukinię i podsmażać kilka minut aż cukinia lekko zmięknie. Następnie dodać porwane kawałki jarmużu i podsmażać dalej. Makaron doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę sos. Dokładnie wymieszać.
Łososia podawać posypanego kiełkami oraz kawałkiem cytryny, która doda mu wyrazistości w smaku. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Cool!
Cool!