Makaron z cukinii z łososiem i jarmużem

Makaron z cukinii z łososiem i jarmużem

Szukasz lekkiego obiadu na gorące dni? Delikatny łosoś na makaronie z cukinii z jarmużem i kiełkami rzodkiewki nie tylko świetnie smakuje, ale i apetycznie wygląda! Pyszny, letni obiad przygotujesz w 20 minut!

Składniki

  • Cukinia – 2
  • Garść jarmużu
  • Łosoś – 350 g
  • Cytryna
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • Kiełki rzodkiewki – 1/2 szklanki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jarmuż i cukinię umyć pod bieżącą wodą. Filet z łososia doprawić solą i pieprzem według uznania.

  2. Pokroić cukinie w makaron typu spaghetti. Można użyć specjalnej obieraczki julienne, obieraczki do warzyw lub zwykłego noża. Jarmuż poszarpać na mniejsze kawałki. Filet z łososia przekroić na dwie równe części.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  4. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i obsmażyć na złoty kolor filety z łososia. Aby łosoś był soczysty, trzeba obsmażać go na dużej mocy kuchenki. Każdą ze stron fileta po ok. 1 minucie. Zdjąć i odstawić na talerz.

    Na tej samej patelni przygotować makaron z cukinii. Przełożyć pokrojoną cukinię i podsmażać kilka minut aż cukinia lekko zmięknie. Następnie dodać porwane kawałki jarmużu i podsmażać dalej. Makaron doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę sos. Dokładnie wymieszać.

  5. Łososia podawać posypanego kiełkami oraz kawałkiem cytryny, która doda mu wyrazistości w smaku. Smacznego!

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 2
kuchnia grecka
Obiad
smażenie
×