Pascha wielkanocna z bakaliami

pascha wielkanocna

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny. Kremowa masa twarogowa ucierana z bakaliami to często ulubieniec świątecznych gości. W dodatku przepis jest naprawdę prosty! Tradycyjnie do paschy dodajemy kwaśną śmietanę – warto dodać także łyżkę majonezu, by nadać temu wielkanocnemu daniu odpowiednią konsystencję. Co ciekawe, można przyrządzić paschę również na wytrawnie.

Składniki

  • Tłusty twaróg – 1000 g
  • Żółtko – 6 sztuk
  • Cukier – 150 g
  • Śmietana 36 % tł. – 400 ml
  • Masło – 200 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Bakalie (żurawina, rodzynki, morele) – 60 g
  • Kandyzowana skórka pomarańczy – 40 g
  • Migdały w płatkach – 70 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać śmietankę. Następnie ucierać masę w kąpieli wodnej, w misce włożonej do garnka z gotującą się wodą. Masa powinna lekko zgęstnieć.

  2. Zdjąć z kąpieli wodnej i dodawać stopniowo miękkie masło, cały czas miksując. Do powstałej masy dodać zmielony 3 razy twaróg oraz Majonez Napoleoński Mosso. Na koniec dodać bakalie, migdały oraz skórkę pomarańczową.

  3. Masę twarogową przełożyć do sita wyłożonego gazą lub ściereczką. Pod sito położyć głęboki talerz. Wierzch przykryć mniejszym talerzem, by odpowiednio go obciążyć. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Paschę można podawać udekorowaną bakaliami oraz jadalnymi kwiatami.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8
×