Udostępnij:
To wyjątkowy przepis dla osób, które szukają nie tylko nietypowych smaków, ale również niebanalnych sposobów podania. Mus z wędzonego pstrąga sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Jeżeli planujesz wystawny obiad lub kolację, mus z wędzonego pstrąga to must have!
SKŁADNIKI:
- Pstrąg wędzony – 200 g
- Mosso Majonez Lekki – 2 łyżki
- Jajka – 2 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Mieszanka sałat – 400 g
- Świeże zioła – oregano, tymianek lub bazylia
- Marchew – ½ niedużej szt.
- Cukinia
- Szczypiorek
- Maślana bułka lub rogalik
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pstrąga dokładnie oczyścić z ości i włożyć do pojemnika blendera. Następnie dodać ugotowane na twardo jajka i Majonez Lekki Mosso.
Dodać jedną łyżkę soczystego miąższu cytryny. Dodać skórkę startą z całej cytryny przy pomocy tarki o drobnych oczkach lub specjalnego zestera (tylko żółta część!)
Całość zmiksować na gładki mus.
Na dużym talerzu ułożyć porcję sałaty i świeżych ziół.
Dodać marchew i cukinię pokrojone w długie cienkie nitki. Można je wykonać przy pomocy specjalnej skrobaczki lub zwykłej obieraczki do warzyw, po wcześniejszym nacięciu warzyw wzdłuż.
Następnie na sałatce ułożyć podpieczone na złoto grzanki z bułeczki maślanej. Na wierzchu, za pomocą dużej łyżki lub łyżki do lodów, ułożyć po dwie solidne porcje musu z pstrąga.
Całość przyprawić solą, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na koniec oprószyć dodatkową porcją drobno startej skórki cytrynowej.
Skomentuj lub zobacz komentarze