Tortilla z warzywami i serem feta

Tortilla z warzywami i serem feta

Tortilla na dobre zagościła w polskiej kuchni. Jeżeli szukasz jej wege odmiany lub chcesz ją przygotować jeszcze szybciej, ten przepis jest dla Ciebie. Aby nadać ciekawszy smak tortilli z warzywami, wypróbuj sos sezamowy. Będzie pasować idealnie!

SKŁADNIKI:

  • Tortilla pełnoziarnista – 4 szt.
  • Pomidor – 2 szt.
  • Ogórek zielony – 1 szt.
  • Sałata rzymska – 1 mała główka
  • Ser feta – 200 g
  • Mosso Ketchup Premium Pikantny

Sos:

  1. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  2. Na środku ułożonej płasko tortilli poukładać wzdłuż liście sałaty.

  3. Na liście nałożyć sos sezamowy – mniej więcej 2-3 łyżki w zależności od rozmiaru placka.

  4. Następnie dodać pokrojone w paski ogórki i pomidory.

  5. Ser feta pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.

  6. Tortillę zawinąć w rulon lekko dociskając, tak aby wszystkie składniki stworzyły zwarty farsz. 

  7. Tak przygotowaną tortillę w całości lub przekrojoną na pół zapakować do pudełka i zabrać do szkoły lub pracy na drugie śniadanie lub lunch.

  8. Opcjonalnie gotową tortillę zawinąć szczelnie w kuchenną folię aluminiową. Gotowe danie przed spożyciem polać Ketchupem Pikantnym Premium.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 10 minut
ilość porcji: 4
×