Udostępnij:
Chrzanowa zupa z białych warzyw to idealna potrawa do wiosennego menu. Delikatne warzywa wzbogacone aromatycznymi ziołami i ostrą nutą chrzanu to doskonała kompozycja smaków, która sprawdzi się także na wielkanocnym stole.
Składniki
- Pietruszka – 2 średnie sztuki
- Seler – ¼ średniej sztuki
- Kalafior– ¼ średniej sztuki
- Woda – ok. 700 ml
- Sól, pieprz do smaku
- Sos sojowy jasny – 1 łyżeczka
- Słodka śmietanka 18% – 100 ml
- Kwaśna śmietanka 18% – 100 ml
- Mąka pszenna – 1 płaska łyżeczka
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- Koperek – 1 pęczek
- Natka pietruszki – ½ pęczka
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Masło – 1 płaska łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszkę i seler obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać podzielonego na różyczki kalafiora.
Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy i wlać do zupy. Dodać Chrzan Delikatesowy Mosso, sos sojowy, doprawić do smaku i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek, natkę pietruszki, szczypiorek i masło. Zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze