Wieniec do świątecznego barszczyku (zamiast uszek)

Wieniec do świątecznego barszczyku (zamiast uszek)

Barszcz z uszkami do wigilijny klasyk, warto jednak spróbować czegoś nowego i przygotować… wieniec do barszczu. To pyszne ciasto z mięsny farszem, wyglądem przypominające właśnie wieniec. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje!

Składniki

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna – 350 g
  • Masło – 200 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Żółtko – 1 szt.
  • Gęsta śmietana 18% – 100 g
  • Sól – ½ łyżeczki

Składniki na farsz:

  • Łopatka wieprzowa – 500 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
  • Majeranek – 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Olej

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem przez 3 minuty na średnim ogniu. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem, Chrzanem Delikatesowym Mosso i przyprawami.

     

  2. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Podsypywać mąką, jeśli klei się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na pół i uformować dwie kule (powstaną dwa wieńce), następnie owinąć je folią spożywczą i zostawić na 10 minut.

  3. Z porcji ciasta rozwałkować koło i pokroić jak pizzę tak, aby powstało 8 trójkątów. Na okrągłej blaszce do pieczenia rozłożyć trójkąty szerszymi brzegami do środka. Środek powinien tworzyć okrąg o średnicy ok. 10 cm. Z farszu ulepić walec i ułożyć na cieście 1 cm od wewnętrznego brzegu. Zewnętrzne fragmenty ciasta zawinąć do środka. Gotowy wieniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 160°C przez 30 minut.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 6
×