Udostępnij:
Świąteczna zupa to niekoniecznie barszcz i grzybowa. Aksamitny krem z ziemniaków z dodatkiem sosu chrzanowego z pewnością zaskoczy podniebienia świątecznych gości!
Składniki
- Marchew – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Gałązka selera naciowego – 1 szt.
- Por – 5 cm
- Czosnek – 2 ząbki
- Jarmuż – 1 pęczek
- Ziemniaki – 600 g
- Bulion (opcjonalnie woda) – 800 ml
- Boczek – 100 g
- Olej – 2 łyżki
- Masło – 2 łyżki
- Mosso Sos Chrzanowy
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać i pokroić w 2 cm kostkę. Czosnek posiekać. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi. Przygotować dwa garnki. Do jednego wlać litr wody i zagotować, a w drugim rozgrzać olej i masło. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć przez 2 minuty marchew, seler, cebulę, por i czosnek, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać bulionem i gotować przez 30 minut.
Do drugiego garnka, do wrzącej wody wrzucić jarmuż i gotować przez 5 minut. Powinien być miękki ale nie stracić koloru. Boczek pokroić w drobne słupki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do ładnego zrumienienia.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie dodać jarmuż i gotować jeszcze 5 minut, następnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać wedle uznania Sos Chrzanowy Mosso i delikatnie wymieszać.
Zupę podawać z sosem chrzanowym i posypaną boczkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze