Pieczona biała kiełbasa w sosie sezamowym

pieczona biała kiełbasa z brukselką

Przepis na białą kiełbasę zwiastuje, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Dodatek sosu sezamowego i cukinii – która jest pieczona wraz z kiełbasą – sprawia, że to tradycyjne danie nabiera nowego charakteru!

Składniki

  • Biała kiełbasa – 1 kg
  • Cebula – 2-3
  • Cukinia – 1
  • Bulion – 100 ml
  • sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Cukinię umyć i pokroić w talarki. Kiełbasę naciąć z wierzchu. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć kiełbasę oraz pokrojoną cukinię i cebulę.

  2. Sos: Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.

  3. W miseczce z bulionem wymieszać z sosem. Polać nim kiełbasę z warzywami i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

  4. Piec przez około 40 minut, aż kiełbasa przyrumieni się z wierzchu. Podawać ze świeżym pieczywem, tartymi buraczkami lub inną ulubioną sałatką.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 55 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Potrawy wielkanocne
pieczenie
×