Buraczane falafele

buraczane falafele, buraki, mosso, sosy

Falafele to warzywne kotleciki z soczewicy. W naszym wydaniu, z dodatkiem buraka, zyskują wyjątkowy smak i piękny, czerwony kolor. Podane w towarzystwie sałatki i ziemniaków, z powodzeniem zastąpią tradycyjnego „mielonego”!

Składniki

  • Sucha ciecierzyca (moczona w wodzie przez całą noc) – 400 g
  • Gotowane buraki – 3 małe
  • Mąka z ciecierzycy / soczewicy / gryczanej / kukurydzianej – 2-4 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • Posiekana świeża mięta – 2 łyżki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
    Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Ciecierzycę, buraki, czosnek, natkę pietruszki oraz miętę zblendować. Nie musi być na gładką masę, mogą pozostać niewielkie kawałki.

  3. Doprawić 2-3 łyżkami sosu czosnkowego oraz solą i pieprzem.

  4. Dodać mąkę i formować spłaszczone kulki (falafele). Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4-6
kuchnia indyjska
Obiad
pieczenie
×