Udostępnij:
Falafele to warzywne kotleciki z soczewicy. W naszym wydaniu, z dodatkiem buraka, zyskują wyjątkowy smak i piękny, czerwony kolor. Podane w towarzystwie sałatki i ziemniaków, z powodzeniem zastąpią tradycyjnego „mielonego”!
Składniki
- Sucha ciecierzyca (moczona w wodzie przez całą noc) – 400 g
- Gotowane buraki – 3 małe
- Mąka z ciecierzycy / soczewicy / gryczanej / kukurydzianej – 2-4 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
- Posiekana świeża mięta – 2 łyżki
- Kumin – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Ciecierzycę, buraki, czosnek, natkę pietruszki oraz miętę zblendować. Nie musi być na gładką masę, mogą pozostać niewielkie kawałki.
Doprawić 2-3 łyżkami sosu czosnkowego oraz solą i pieprzem.
Dodać mąkę i formować spłaszczone kulki (falafele). Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze