Udostępnij:
Sałatka to danie, które można przyrządzić niemal na każdy posiłek. Sprawdzi się zarówno jako lekkie śniadanie lub kolacja, jak i lunch do pracy. Co ważne – jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle zdrowa i… kolorowa! Dzięki niej naprawdę poczujesz wiosnę!
Składniki
- Jajka – 4 sztuki
- Sałata lodowa – 1 sztuka
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Kiełki – 1 garść
- Łuskany słonecznik – 1 garść
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować przez 8 minut. Po ugotowaniu wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną. Gdy wystygną, obrać je ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
Na suchej patelni podprażyć ziarna słoneczka. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Liście sałaty rozerwać na mniejsze kawałki lub pokroić nożem.
Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki i polać sosem sezamowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze