Wiosenna sałatka z sosem sezamowym

sałatka, wiosenna sałatka, jajko

Sałatka to danie, które można przyrządzić niemal na każdy posiłek. Sprawdzi się zarówno jako lekkie śniadanie lub kolacja, jak i lunch do pracy. Co ważne – jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle zdrowa i… kolorowa! Dzięki niej naprawdę poczujesz wiosnę!

Składniki

  • Jajka – 4 sztuki
  • Sałata lodowa – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Kiełki – 1 garść
  • Łuskany słonecznik – 1 garść
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować przez 8 minut. Po ugotowaniu wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną. Gdy wystygną, obrać je ze skorupek i pokroić w ćwiartki.

  2. Na suchej patelni podprażyć ziarna słoneczka. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Liście sałaty rozerwać na mniejsze kawałki lub pokroić nożem.

  3. Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki i polać sosem sezamowym.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
gotowanie
×