Sałatka z warzywami korzeniowymi

Sałatka z warzywami korzeniowymi

Warzywa korzeniowe bywają niedoceniane. Warto odczarować te produkty i przygotować z nich pyszną sałatkę! Burak, marchewka i kapusta, w połączeniu z kuskusem oraz aksamitnym sosem sezamowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Składniki

  • Buraki pieczone – 2-3 sztuki
  • Marchewki – 3 sztuki
  • Czerwona kapusta – ½ małej główki
  • Perlisty kuskus – 150 g
  • Świeża natka pietruszki – 1 garść
  • Migdały w płatkach – 1/3 szklanki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju, wsypać kaszę kuskus i prażyć przez chwilę aż ziarenka zaczną brązowieć. Doprawić solą i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wsiąknie całą wodę i będzie gotowa.

  2. Kapustę przekroić na ćwiartki i posiekać drobno. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zetrzeć również upieczone buraki obrane ze skórki.

  3. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z sosem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowaną kaszą, posypane płatkami migdałów.

czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 3
×