Udostępnij:
Warzywa korzeniowe bywają niedoceniane. Warto odczarować te produkty i przygotować z nich pyszną sałatkę! Burak, marchewka i kapusta, w połączeniu z kuskusem oraz aksamitnym sosem sezamowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki
- Buraki pieczone – 2-3 sztuki
- Marchewki – 3 sztuki
- Czerwona kapusta – ½ małej główki
- Perlisty kuskus – 150 g
- Świeża natka pietruszki – 1 garść
- Migdały w płatkach – 1/3 szklanki
- Sól, pieprz do smaku
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju, wsypać kaszę kuskus i prażyć przez chwilę aż ziarenka zaczną brązowieć. Doprawić solą i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wsiąknie całą wodę i będzie gotowa.
Kapustę przekroić na ćwiartki i posiekać drobno. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zetrzeć również upieczone buraki obrane ze skórki.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z sosem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowaną kaszą, posypane płatkami migdałów.
Skomentuj lub zobacz komentarze