Udostępnij:
Skoro jest jesień, to na stole koniecznie musi pojawić się dynia! Możliwości jej wykorzystania jest naprawdę wiele, zaczynając od makaronów, na ciastach kończąc. My proponujemy dzisiaj sałatkę z pieczoną dynią, kaszą pęczak, włoskimi orzechami, cebulą i papryką.
Składniki
- Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
- 1 dynia np. hokkaido około 1,5 kg
- 1 szklanka kaszy pęczak
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- rukola
- Sól, pieprz
- Olej Mazowiecki Mosso
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (około 15-20 minut).
Dynię przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż miąższ z pestkami. Pokrój na 1-2 centymetrowe kawałki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem oraz polej olejem.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Paprykę umyj i pokrój w paski. Dodaj warzywa do dyni.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Po upieczeniu połącz wszystkie składniki sałatki z Sosem Czosnkowo-Cebulowym Mosso Impresje. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Skomentuj lub zobacz komentarze