Sałatka z pęczakiem i fasolką szparagową

Sałatka z pęczakiem i fasolką szparagową

Sezonowe warzywa i owoce są pyszne, lecz możemy się nimi cieszyć tylko chwilowo. Dlatego warto korzystać z okazji i przygotować potrawy z warzyw sezonowych- na przykład sycącą sałatę z fasolką szparagową i kaszą pęczak.

Składniki

  • Kasza pęczak – 1 szklanka
  • Małe pomidorki – 1 szklanka
  • Fasolka szparagowa – 200 g
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Czarne oliwki – ½ szklanki

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę pęczak wsypać do garnka i kilka razy przepłukać wodą. Zalać 750 ml wrzącej wody, dodać ½ łyżeczki soli i gotować zgodnie z instrukcją (w zależności od rodzaju od 20-90 minut). Kaszę gotować pod przykryciem na małej mocy kuchenki. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.

  2. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i po ugotowaniu przelać zimną wodą.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Pomidory umyć i przekroić na pół. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
gotowanie
×