Udostępnij:
Sezonowe warzywa i owoce są pyszne, lecz możemy się nimi cieszyć tylko chwilowo. Dlatego warto korzystać z okazji i przygotować potrawy z warzyw sezonowych- na przykład sycącą sałatę z fasolką szparagową i kaszą pęczak.
Składniki
- Kasza pęczak – 1 szklanka
- Małe pomidorki – 1 szklanka
- Fasolka szparagowa – 200 g
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Czarne oliwki – ½ szklanki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę pęczak wsypać do garnka i kilka razy przepłukać wodą. Zalać 750 ml wrzącej wody, dodać ½ łyżeczki soli i gotować zgodnie z instrukcją (w zależności od rodzaju od 20-90 minut). Kaszę gotować pod przykryciem na małej mocy kuchenki. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i po ugotowaniu przelać zimną wodą.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidory umyć i przekroić na pół. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze