Sałatka z grillowanymi warzywami

Sałatka z grillowanymi warzywami

Makaron z warzywami w niecodziennej odsłonie? Zmień sposób obróbki termicznej i… zgrilluj warzywa! Ich smak będzie zupełnie inny niż po ugotowaniu czy usmażeniu. Co warto grillować? Cukinię, bakłażana i różne rodzaje papryk. Połącz je z makaronem, dodaj sos na serku kremowym i gotowe!

Składniki

  • Makaron typu rurki – 250 g
  • Cukinia – 1 sztuka
  • Żółta papryka – 1 sztuka
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Bakłażan – 1 duży
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku

Sos:

  • Natka pietruszki – 1 szklanka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
  • Serek kremowy – 150 g
  • Mleko – 3-4 łyżki
  • Czosnek – 1 obrany ząbek
  • Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umyć warzywa i osuszyć. Pokroić je w plastry lub większe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.

  2. Patelnię grillową posmarować Olejem Mazowieckim Mosso. Rozgrzać i grillować na niej warzywa. Po grillowaniu można je pokroić na nieco mniejsze kawałki.

  3. Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Ugotować w osolonej wodzie makaron. Po ugotowaniu odcedzić. Wymieszać z grillowanym i warzywami. Dodać sos bazyliowy. Sałatkę można podawać na ciepło lub zimno.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2-3
×