Udostępnij:
Idealna przekąska na imprezę lub na inną okazję? Przygotuj proste rurki z ciasta francuskiego i pyszne nadzienie z szynką i Sosem Musztardowo-Chrzanowym MOSSO. Znikną szybciej, niż zdążysz się zorientować!
Składniki
- Ciasto francuskie – 1 arkusz
- Jajko – 1 sztuka
- Sezam – 3 łyżeczki
- Czarnuszka – 3 łyżeczki
- Serek kanapkowy – 250 g
- Szynka drobiowa – 100 g
- Sos Musztardowo-Chrzanowy MOSSO – 3 łyżki
- Szczypiorek – pół pęczka
- Listki świeżego tymianku – 1 łyżeczka
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na paski o szerokości 2 cm.
Paski nawiń na metalowe rurki cukiernicze, tak by końce delikatnie na siebie nachodziły. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 20 minut lud dłużej, aż rurki ładnie się zarumienią. Wystudź je na metalowej kratce, a następnie ostrożnie wyciągnij metalowe rurki.
Do miski przełóż serek kanapkowy. Szynkę pokrój w bardzo drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Do serka dodaj szynkę, szczypior, Sos Musztardowo-Chrzanowy MOSSO, świeży tymianek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Pastą napełnij rękaw cukierniczy.
Rurki nadziej przygotowaną pastą. Przełóż na talerze. Posyp ulubionymi świeżymi ziołami.
Skomentuj lub zobacz komentarze