Udostępnij:
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sposób na lekki obiad, który z łatwością możesz zabrać do pracy. Połączenie warzyw i soczystego kurczaka jest niezawodne, a dodatek białego wina i sosu czosnkowego subtelnie podkreśli wyjątkowy smak dania.
Składniki
- Kasza pęczak – 250 g
- Pierś z kurczaka – 2 sztuki
- Bulion – 500 ml
- Białe wino – 125 ml
- Marchewki – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Cukinia – 1 mała
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na Oleju Mazowieckim Mosso podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz mięso z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem.
Wsypać kaszę pęczak i wlać wino. Gotować, aż wino odparuje, następnie dodać marchewkę oraz bulion. Przykryć pokrywką i gotować przez około 20 minut.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Cukinię pokroić na grubsze talarki, a potem w ćwiartki. Dodać do kaszotta i gotować jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec dodać sos czosnkowy i dokładnie wymieszać. Podawać posypane pietruszką.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Pychotka
-
Pyszne 🙂
Pychotka
Pyszne 🙂