Frytki warzywne z dorszem

Frytki warzywne z dorszem

Impreza ze znajomymi? Grill? Mecz w większym gronie? Co łączy te okazje? Konieczność przygotowania wyjątkowych przekąsek! A takie właśnie są frytki warzywne: z buraków, ziemniaków, marchewek i pietruszek ze smażonym dorszem. Całość zwieńcz wyrazistym sosem sezamowym i voila!

Składniki

  • Filety z dorsza – 2 sztuki
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Buraki – 1-2 sztuki
  • Ziemniaki – 3-4 sztuki
  • Marchewki – 1-2 sztuki
  • Pietruszki – 1-2 sztuki
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa umyć i obrać.

  2. Pokroić na cienkie słupki, najlepiej podobnej wielkości. Wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem.

  3. Ułożyć warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż frytki warzywne lekko się przyrumienią.

    Dorsza skropić sokiem z cytryny i posypać solą oraz pieprzem. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor z obu stron.

  4. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.   

  5. Podawać z frytkami warzywnymi oraz sosem sezamowym. Smacznego!

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 2
kuchnia angielska
Przekąski karnawałowe
×