Udostępnij:
Impreza ze znajomymi? Grill? Mecz w większym gronie? Co łączy te okazje? Konieczność przygotowania wyjątkowych przekąsek! A takie właśnie są frytki warzywne: z buraków, ziemniaków, marchewek i pietruszek ze smażonym dorszem. Całość zwieńcz wyrazistym sosem sezamowym i voila!
Składniki
- Filety z dorsza – 2 sztuki
- Cytryna – 1 sztuka
- Buraki – 1-2 sztuki
- Ziemniaki – 3-4 sztuki
- Marchewki – 1-2 sztuki
- Pietruszki – 1-2 sztuki
- Sól, pieprz
- Oliwa
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć i obrać.
Pokroić na cienkie słupki, najlepiej podobnej wielkości. Wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż frytki warzywne lekko się przyrumienią.Dorsza skropić sokiem z cytryny i posypać solą oraz pieprzem. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor z obu stron.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Podawać z frytkami warzywnymi oraz sosem sezamowym. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Super
Super