Udostępnij:
Sekretem pieczonego schabu jest odpowiednia marynata. To dzięki mieszance ziół i przypraw mięso będzie miało niezwykły smak. Równie istotny jest sos, z którym mięso jest serwowane lub w którym jest pieczone czy duszone – powinien być intensywny, ale równocześnie podkreślać smak mięsa, a nie go zdominować. Taki właśnie jest sos chrzanowy, przyrządzony z mieszanki Chrzanu Delikatesowego Mosso, masła, mąki, bulionu, soli i pieprzu. Schab w sosie chrzanowym można podać z pieczonymi ziemniakami lub puree.
Składniki
- schab wieprzowy – 1,5 kg
- cebula – 1
- czosnek – 3 ząbki
- masło – 50 g
- majeranek – 2 łyżki
- rozmaryn – 1 gałązka
- śmietana 36 % tł. – 200 ml
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać obficie solą, pieprzem oraz majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia, a do środka dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, 50 g masła oraz gałązkę rozmarynu. Zamknąć szczelnie worek i włożyć od naczynia żaroodpornego. Zostawić mięso na minimum 3 godziny w lodówce, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić aż mięso osiągnie temperaturę pokojową. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczenie wyjąć mięso.
Płyn powstały podczas pieczenia mięsa przelać przez sito do rondla – powinno być go około 500 ml, gdyby było mniej, pozostałą część można dopełnić wodą. Dodać śmietanę oraz 3 łyżki Chrzanu Delikatesowego Mosso i powoli podgrzewać. W tym czasie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszać w 2 łyżkach wody. Powoli dolewać do sosu, cały czas mieszając. Sos powinien delikatnie zgęstnieć.
Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem, z puree ziemniaczanym lub innymi dodatkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze