Rurki z ciasta francuskiego z farszem

Rurki z ciasta francuskiego z farszem

Idealna przekąska na imprezę lub na inną okazję? Przygotuj proste rurki z ciasta francuskiego i pyszne nadzienie z szynką i Sosem Musztardowo-Chrzanowym MOSSO. Znikną szybciej, niż zdążysz się zorientować!

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 arkusz
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sezam – 3 łyżeczki
  • Czarnuszka – 3 łyżeczki
  • Serek kanapkowy – 250 g
  • Szynka drobiowa – 100 g
  • Sos Musztardowo-Chrzanowy MOSSO – 3 łyżki
  • Szczypiorek – pół pęczka
  • Listki świeżego tymianku – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na paski o szerokości 2 cm.

  2. Paski nawiń na metalowe rurki cukiernicze, tak by końce delikatnie na siebie nachodziły. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 20 minut lud dłużej, aż rurki ładnie się zarumienią. Wystudź je na metalowej kratce, a następnie ostrożnie wyciągnij metalowe rurki.

  3. Do miski przełóż serek kanapkowy. Szynkę pokrój w bardzo drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Do serka dodaj szynkę, szczypior, Sos Musztardowo-Chrzanowy MOSSO, świeży tymianek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Pastą napełnij rękaw cukierniczy.

  4. Rurki nadziej przygotowaną pastą. Przełóż na talerze. Posyp ulubionymi świeżymi ziołami.

przygotowania: 40 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
Przekąski karnawałowe
pieczenie
×