Sałatka z pieczoną ciecierzycą i batatami

Sałatka z pieczoną ciecierzycą i batatami

Słodkie ziemniaki, pieczona ciecierzyca, kremowe awokado i solidna porcja jarmużu stworzą pyszny i zdrowy posiłek. Całość obsypana serem Grana Padano i skąpana w aromatycznym lekkim sosie bazyliowym – spróbuj!

Składniki

  • Ciecierzyca – 1 puszka
  • Bataty – 2 małe
  • Awokado – 1 sztuka
  • Jarmuż – 1 paczka
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Ser Grana Padano – 80 g
  • Słodka sproszkowana papryka – 1 łyżka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – ⅓ szklanki
  • Limonka – 1 sztuka
  • Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Syrop klonowy – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Baty umyć dokładnie i pokroić na plastry. Odsączyć ciecierzycę, wymieszać ze słodką papryką. Paprykę pokroić na krótkie paski, awokado przekroić i pociąć w plastry.

  2. Bataty oraz ciecierzycę wymieszać z Olejem Mazowieckim Mosso, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Piec przez około 20 minut w 200° C, obracając co jakiś czas.

  3. Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać. Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem bazyliowym. Posypać pokruszonym lub startym serem.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2
×