Udostępnij:
Słodkie ziemniaki, pieczona ciecierzyca, kremowe awokado i solidna porcja jarmużu stworzą pyszny i zdrowy posiłek. Całość obsypana serem Grana Padano i skąpana w aromatycznym lekkim sosie bazyliowym – spróbuj!
Składniki
- Ciecierzyca – 1 puszka
- Bataty – 2 małe
- Awokado – 1 sztuka
- Jarmuż – 1 paczka
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Ser Grana Padano – 80 g
- Słodka sproszkowana papryka – 1 łyżka
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – ⅓ szklanki
- Limonka – 1 sztuka
- Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
- Czosnek – 1 ząbek
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Baty umyć dokładnie i pokroić na plastry. Odsączyć ciecierzycę, wymieszać ze słodką papryką. Paprykę pokroić na krótkie paski, awokado przekroić i pociąć w plastry.
Bataty oraz ciecierzycę wymieszać z Olejem Mazowieckim Mosso, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Piec przez około 20 minut w 200° C, obracając co jakiś czas.
Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać. Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem bazyliowym. Posypać pokruszonym lub startym serem.
Skomentuj lub zobacz komentarze