Udostępnij:
Makaron z warzywami w niecodziennej odsłonie? Zmień sposób obróbki termicznej i… zgrilluj warzywa! Ich smak będzie zupełnie inny niż po ugotowaniu czy usmażeniu. Co warto grillować? Cukinię, bakłażana i różne rodzaje papryk. Połącz je z makaronem, dodaj sos na serku kremowym i gotowe!
Składniki
- Makaron typu rurki – 250 g
- Cukinia – 1 sztuka
- Żółta papryka – 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Bakłażan – 1 duży
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
Sos:
- Natka pietruszki – 1 szklanka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
- Serek kremowy – 150 g
- Mleko – 3-4 łyżki
- Czosnek – 1 obrany ząbek
- Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umyć warzywa i osuszyć. Pokroić je w plastry lub większe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
Patelnię grillową posmarować Olejem Mazowieckim Mosso. Rozgrzać i grillować na niej warzywa. Po grillowaniu można je pokroić na nieco mniejsze kawałki.
Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować w osolonej wodzie makaron. Po ugotowaniu odcedzić. Wymieszać z grillowanym i warzywami. Dodać sos bazyliowy. Sałatkę można podawać na ciepło lub zimno.
Skomentuj lub zobacz komentarze