Udostępnij:
Sałatka w słoiku nie tylko wygląda oryginalnie, ale też doskonale nadaje się, by zabrać ją ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Wystarczy tylko… zakręcić słoik! Co znajduje się w środku? Same pyszności – kasza jaglana, awokado, świeże ogórki, pomidorki i ser feta. Całość skąpana w lekkim aromatycznym sosie bazyliowym – spróbuj!
Składniki
- Kasza jaglana – 50 g
- Pomidorki cherry – 125 g
- Ser feta – 80 g
- Awokado – 1 dojrzałe
- Ogórki gruntowe – 3 małe
- Kiełki rzodkiewki – 2 garści
Sos:
- Natka pietruszki – 1 szklanka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
- Serek kremowy – 150 g
- Mleko – 3-4 łyżki
- Czosnek – 1 obrany ząbek
- Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki na połówki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do kaszy dodać sos i wymieszać. Pokroić ser feta w drobną kostkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę.
Do dwóch słoików nakładać warstwowo składniki sałatki. Zacząć od kaszy, następnie pomidory, awokado, ser, ogórki, a na wierzchu kiełki.
Skomentuj lub zobacz komentarze