Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka w słoiku nie tylko wygląda oryginalnie, ale też doskonale nadaje się, by zabrać ją ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Wystarczy tylko… zakręcić słoik! Co znajduje się w środku? Same pyszności – kasza jaglana, awokado, świeże ogórki, pomidorki i ser feta. Całość skąpana w lekkim aromatycznym sosie bazyliowym – spróbuj!

Składniki

  • Kasza jaglana – 50 g
  • Pomidorki cherry – 125 g
  • Ser feta – 80 g
  • Awokado – 1 dojrzałe
  • Ogórki gruntowe – 3 małe
  • Kiełki rzodkiewki – 2 garści

Sos:

  • Natka pietruszki – 1 szklanka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
  • Serek kremowy – 150 g
  • Mleko – 3-4 łyżki
  • Czosnek – 1 obrany ząbek
  • Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa umyć. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki na połówki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

  2. Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  3. Do kaszy dodać sos i wymieszać. Pokroić ser feta w drobną kostkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę.

  4. Do dwóch słoików nakładać warstwowo składniki sałatki. Zacząć od kaszy, następnie pomidory, awokado, ser, ogórki, a na wierzchu kiełki.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2
×