Sałatka fasolowa z sosem czosnkowym

Sałatka fasolowa z sosem czosnkowym

Sałatek nigdy dość! Pyszna i kolorowa sałatka fasolowa z pomidorami, papryką i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Danie doskonale połączone w całość wyrazistym sosem czosnkowym.

Składniki

  • Fasola fioletowa – 1 puszka
  • Fasola biała – 1 puszka
  • Fasola czarna – 1 puszka
  • Pomidor – 1 duży lub 2 małe
  • Papryka – 1 żółta
  • Posiekana natka pietruszki – 1 garść
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Słonecznik – ¼ szklanki
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokroić w kostkę pomidora, żółtą paprykę oraz cebulę. Drobno posiekać pietruszkę.

  2. Odsączyć wszystkie rodzaje fasoli na sicie. Na suchej patelni podprażyć słonecznik.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wsypać wszystkie składniki sałatki, dodać sos czosnkowy. Wymieszać sałatkę i podawać posypaną podprażonym słonecznikiem.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: - minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
Sałatka
×