15 min
4 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Sałatek nigdy dość! Pyszna i kolorowa sałatka fasolowa z pomidorami, papryką i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Danie doskonale połączone w całość wyrazistym sosem czosnkowym.
Składniki
- Fasola fioletowa – 1 puszka
- Fasola biała – 1 puszka
- Fasola czarna – 1 puszka
- Pomidor – 1 duży lub 2 małe
- Papryka – 1 żółta
- Posiekana natka pietruszki – 1 garść
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Słonecznik – ¼ szklanki
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić w kostkę pomidora, żółtą paprykę oraz cebulę. Drobno posiekać pietruszkę.
Odsączyć wszystkie rodzaje fasoli na sicie. Na suchej patelni podprażyć słonecznik.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wsypać wszystkie składniki sałatki, dodać sos czosnkowy. Wymieszać sałatkę i podawać posypaną podprażonym słonecznikiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze