Udostępnij:
Kolorowa sałatka z ogórkiem gruntowym i jajami przepiórczymi sprawdzi się jako drugie śniadanie lub lunch. Wzbogacona aksamitnym sosem sezamowym nabiera wyjątkowo wyrazistego smaku!
Składniki
- Ogórki gruntowe – 6 sztuk
- Jajka przepiórcze – 18 sztuk
- Sałata lodowa – 1 sztuka
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Kiełki rzodkiewki – 1 garść
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka przepiórcze ugotować w osolonej wodzie (3 minuty). Następnie zalać zimną wodą.
Ogórki umyć, osuszyć i obrać. Pokroić je w plastry. Umyć i osuszyć sałatę, porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić w talarki rzodkiewkę. Jajeczka przepiórcze obrać ze skorupek i przekroić na pół.
Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki i dodać sos sezamowy.
Skomentuj lub zobacz komentarze