Sałatka z ogórkiem gruntowym

Sałatka z ogórkiem gruntowym

Kolorowa sałatka z ogórkiem gruntowym i jajami przepiórczymi sprawdzi się jako drugie śniadanie lub lunch. Wzbogacona aksamitnym sosem sezamowym nabiera wyjątkowo wyrazistego smaku!

Składniki

  • Ogórki gruntowe – 6 sztuk
  • Jajka przepiórcze – 18 sztuk
  • Sałata lodowa – 1 sztuka
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Kiełki rzodkiewki – 1 garść
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka przepiórcze ugotować w osolonej wodzie (3 minuty). Następnie zalać zimną wodą.

  2. Ogórki umyć, osuszyć i obrać. Pokroić je w plastry. Umyć i osuszyć sałatę, porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić w talarki rzodkiewkę. Jajeczka przepiórcze obrać ze skorupek i przekroić na pół.

  3. Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki i dodać sos sezamowy.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 12 minut
czas wykonania: 3 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
gotowanie
×