Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sposób na lekki obiad, który z łatwością możesz zabrać do pracy. Połączenie warzyw i soczystego kurczaka jest niezawodne, a dodatek białego wina i sosu czosnkowego subtelnie podkreśli wyjątkowy smak dania.

Składniki

  • Kasza pęczak – 250 g
  • Pierś z kurczaka – 2 sztuki
  • Bulion – 500 ml
  • Białe wino – 125 ml
  • Marchewki – 2 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Cukinia – 1 mała
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na Oleju Mazowieckim Mosso podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz mięso z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem.

  2. Wsypać kaszę pęczak i wlać wino. Gotować, aż wino odparuje, następnie dodać marchewkę oraz bulion. Przykryć pokrywką i gotować przez około 20 minut.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
    Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Cukinię pokroić na grubsze talarki, a potem w ćwiartki. Dodać do kaszotta i gotować jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec dodać sos czosnkowy i dokładnie wymieszać. Podawać posypane pietruszką.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 5
kuchnia polska
Obiad
gotowanie
×