Rozpoczynamy sezon grillowy!

Rozpoczynamy sezon grillowy!

Coraz cieplejsze dni oraz zbliżająca się majówka to doskonały czas na pierwsze w sezonie spotkania przy grillu. Z tej okazji warto przypomnieć, co można przygotować do jedzenia na grilla. Nie każde spotkanie przy ruszcie musi oznaczać kiełbasę i karkówkę. Jak grillować rybę i mięso? Jakie dodatki i sałatki podać lub jakie warzywa będą idealne na grilla? O czym należy pamiętać podczas organizacji grilla?

Co można grillować?

Wiele osób planując spotkanie przy grillu zastanawia się, co podać do jedzenia. Zamiast ograniczać się do typowych produktów na grilla, warto wypróbować nowe przepisy i eksperymentować z różnymi produktami. Z powodzeniem można grillować takie produkty jak ryby, owoce morza, nabiał, warzywa, ziemniaki, pieczywo, a nawet owoce. Mięso i owoce morza można połączyć z warzywami i przygotować w formie szaszłyków. Intrygującym pomysłem jest przygotowanie szaszłyków z mięsem oraz owocami, np. ananasem lub brzoskwiniami z puszki. Tortille lub placki do tacos można przewiesić przez pręty rusztu i również podgrzać. Takie ich ułożenie umożliwi uzyskanie charakterystycznych muszelek do tacos, które można wypełnić grillowanym mięsem i warzywami.

Warzywa z grilla nie muszą być nudne. Standardowym sposobem ich serwowania są plasterki (cukinia, bakłażan), kawałki (papryka, kukurydza, cebula, ziemniaki) lub podane w całości, jeśli warzywa są małe (pieczarki, cebula, ostre papryczki, pomidorki koktajlowe). Warzywa takie jak papryka, cukinia czy bakłażan można faszerować, a następnie grillować.

Można pokusić się również o deser przygotowany na ruszcie. Do grillowania nadaje się banan, gruszka oraz jabłko. Pod skórkę banana można włożyć kawałki czekolady, które się rozpuszczą. Owoce podczas grillowania należy zawinąć w folię, by równomiernie je upiec.

Jak grillować?

Mogłoby się wydawać, że grillowanie jest jednym z prostszych sposobów obróbki żywności. Jednak należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Przede wszystkim grill, a zwłaszcza ruszt, musi być dobrze wyczyszczony – bez resztek przypalonego jedzenia. Duże znaczenie ma również sposób rozpalania grilla. W celu jego przyspieszenia stosuje się różnego rodzaju podpałki. W przypadku jej wykorzystania należy zapoznać się z etykietą. Podczas spalania podpałki mogą ulatniać się szkodliwe opary, którymi może przejść mięso lub warzywa, jeśli za szybko zostaną położone na ruszcie. Bezpiecznym wyborem jest zakup podpałki ekologicznej.

Mięso, ryby oraz owoce morza najlepiej grillować na specjalnych, aluminiowych tackach. Będą one zbierały wytapiający się z mięsa tłuszcz. Delikatne ryby, jak pstrąg i łosoś, można grillować na dedykowanych rusztach i koszach. Wykorzystanie takich akcesoriów zapobiegnie rozdzielaniu się płatów ryby. Ryby bez skóry lub filety można zawinąć w folię i położyć na grilla.
Coraz większą popularnością cieszą się także grillowane sery, takie jak camembert czy  halloumi. Ser pleśniowy najlepiej grillować w całości, a po zdjęciu go z żaru odciąć wierzch. Środek sera będzie ciepły i płynny, dzięki czemu będzie można w nim zanurzać warzywa lub kawałki pieczonego chleba. Z kolei ser halloumi przed grillowaniem należy odsączyć i pokroić w plastry, które grilluje się około 20-30 sekund z każdej strony.

Dodatki do grilla

Grillowane mięsa, ryby, owoce morza oraz warzywa z łatwością można urozmaicić poprzez dodatek sałatek oraz sosów. Dzięki nim każda z obecnych na grillu osób będzie mogła samodzielnie skomponować swoje własne danie.

Jednymi z chętniej przygotowywanych sałatek na grilla są: sałatka z nowalijek, sałatka grecka oraz sałatka ziemniaczana. Po zimie wszyscy z chęcią zjedzą świeże i młode warzywa, szczególnie pomidory, rzodkiewki i ogórki. Specjalnie na grilla można przygotować ogórki małosolne. Będą doskonałe zarówno jako dodatek do mięsa, jak i przekąska podczas oczekiwania.

Nie ulega wątpliwości, że sosy zwiększają smakowitość dania i poszczególnych jego  składników. Standardowym zestawem, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu jest musztarda i ketchup. Jednak możliwości jest znacznie więcej. Na stole może pojawić się sos czosnkowy, chrzanowy, pieprzowy, musztardowo-chrzanowy, czy miodowo-musztardowy. Każdy z sosów z pewnością znajdzie swoich amatorów. W zależności od przygotowanych potraw i ulubionych smaków współbiesiadników można zaskoczyć nietypowymi sosami jak sos sezamowy czy sos wasabi.

×