Placuszki z cukinii

placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii mają dwie zalety – mogą zastąpić w codziennym obiedzie takie dodatki jak ziemniaki czy kasza lub same być pysznym obiadem. Niezwykle łatwe w przyrządzeniu, proste i smaczne. Jeżeli chcesz przyspieszyć starcie cukinii, użyj rozdrabniacza. Pozostaje Ci już tylko ich smażenie na niewielkiej ilości oleju i dodanie sosu Barbecue.

SKŁADNIKI:

  • Cukinia – 3 szt.
  • Mąka – 5-6 łyżek
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Jajka – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mosso Sos Barbecue – 2 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.

  2. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć cukinię na sitko i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

  3. Cukinie umieścić w misce, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt, mąkę.

  4. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać więcej jogurtu, a jeśli jest zbyt rzadkie – mąki.

  5. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso. Następnie łyżką nakładać małe porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  6. Po usmażeniu odsączyć placuszki z cukinii nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z Sosem Barbecue Mosso.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×