Peganizm – dieta roku 2019

peganizm, dieta, zdrowe odżywianie

Połączenie diety wegańskiej i paleo to nowy sposób żywienia – peganizm, który został okrzyknięty dietą 2019 roku. Peganizm łączy to, co najwartościowsze w dwóch restrykcyjnych sposobach żywienia. Połączenie niemożliwe? Tylko na pierwszy rzut oka. Oto główne założenia nowej diety.

Obie diety, na których bazuje peganizm, są dosyć restrykcyjne i opierają się na całkiem innych produktach. Jednak połączenie, opracowane przez dr Marka Haymana, to obietnica nie tylko utraty kilogramów, ale też naprawdę zdrowy sposób odżywiania, wpływający pozytywnie na kondycję całego organizmu. Peganizm nie obiecuje cudownego spadku wagi w krótkim czasie, a przyjęcie nowych nawyków żywieniowych, które w efekcie dadzą także – jako jedną z korzyści – spadek masy ciała.

Według twórcy diety, dr Marka Haymana, autora wielu książek dotyczących żywienia, dieta pegańska jest optymalnym sposobem żywienia, który, w przeciwieństwie do diet, na których bazuje, nie wymaga restrykcyjnych ograniczeń. Kombinacja, którą stworzył Hayman jest wg żywieniowca sposobem odżywiania, odpowiednim dla każdego.  Wśród zalet wymieniana jest nie tylko utrata i stabilizacja wagi, ale także działanie prozdrowotne, korzystny wpływ na pracę jelit i gospodarkę hormonalną organizmu.

Główne zasady

Połączenie diety wegańskiej, czyli roślinnej, z paleo opartą na prehistorycznym sposobie odżywiania naszych przodków, gdzie główną rolę odgrywają mięso i ryby, wydaje się połączeniem dwóch skrajności. Z każdej z nich Mark Hayman wybrał jednak najzdrowsze założenia. Peganizm opiera się więc na paleo oraz roślinach, bezglutenowych zbożach i dobrych tłuszczach. W diecie niedozwolony jest nabiał (mleko, sery, jogurty) oraz zboża zawierające gluten.

Dieta powinna być jak najbardziej naturalna, oparta o dobrej jakości mięso (głównie dziczyzna i wołowina pochodząca z hodowli, w których zwierzęta karmione są trawą), ryby (dziki łosoś, sardynki) oraz warzywa i owoce z upraw ekologicznych.

Oto główne założenia peganizmu:

  • 75 % diety stanowią świeże warzywa i owoce,
  • niski indeks glikemiczny produktów,
  • obecne w diecie dobre tłuszcze pochodzące z awokado, sardynek, orzechów oraz oleje bogate w kwasy omega-3 (np. kokosowy) oraz zwierzęce,
  • jajka w dużych ilościach (najnowsze badania nie potwierdzają wcześniejszych teorii na temat wpływu jajek na podwyższenie cholesterolu),
  • obecne w diecie nasiona i orzechy (migdały, laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce, arachidowe),
  • mięso i ryby dobrej jakości, jako dodatek a nie danie główne,
  • ograniczenie nabiału – to założenie wspólne dla obu diet – całkowite wyeliminowanie mleka krowiego i jego przetworów (ser, jogurty), od czasu do czasu dozwolone jest mleko kozie lub owcze i jego przetwory,
  • ograniczenie nasion strączkowych –w diecie pegańskiej soczewica jest lepsza od fasoli,
  • wykluczenie cukru białego na rzecz okazjonalnego używania miodu, syropu z agawy czy syropu klonowego,
  • wykluczenie z jadłospisu produktów wysoko przetworzonych i sztucznych dodatków,
  • całkowite wykluczenie zbóż glutenowych, na rzecz zbóż bezglutenowych o niskim indeksie glikemicznym, jak kasza jaglana, ryż, quinoa, kasza gryczana, mąka kukurydziana, amarantus.

 

Źródło:

×