Naturalne barwniki do jajek wielkanocnych

pisanki, barwniki do jajek

Pisanki są nieodłączną częścią Świąt Wielkanocnych. W wielu domach pielęgnuje się zwyczaj ich wspólnego ozdabiania. Można dekorować je na wiele sposobów, jednak coraz częściej do nadania im koloru wykorzystuje się barwniki z naturalnych produktów, by gotowe pisanki zachwycały wyjątkowymi i intensywnymi kolorami.

Jak barwić pisanki?

Radosne i żywe kolory pisanek nie muszą pochodzić z gotowych sklepowych mieszanek. Z powodzeniem można wykorzystać produkty znajdujące się w kuchni. Część z nich jest na wyciągnięcie ręki. Aby barwienie jajek naturalnymi produktami zakończyło się sukcesem, należy się do niego odpowiednio przygotować.

Istotną kwestią jest wybór jaj, a konkretnie kolor skorupkiim jest ona jaśniejsza, tym intensywniejszy kolor można uzyskać. Najlepsze efekty będą w przypadku barwienia jaj o białej skorupce. Sklepowymi barwnikami barwi się jajka już po ugotowaniu. W przypadku naturalnych barwników, dodaje się je podczas gotowania jaj wraz z octem. Decydując się na barwienie produktami warto przygotować odpowiednią liczbą garnków, w zależności od wybranych barwników. Z kolei ocet dodawany do wody zmiękcza skorupkę, dzięki czemu łatwiej przyjmuje ona barwnik. Jajka gotuje się w wywarze najczęściej 7-10 minut. Dłuższe gotowanie może wiązać się z przegotowaniem jaj i powstaniem mało apetycznej, szarej obwódki wokół żółtka.

Naturalne barwniki do jajek 

Powszechnie znanym sposobem barwienia jaj na pisanki jest gotowanie ich w łupinach cebuli. Dotyczy to zarówno łupin białej, jak i czerwonej cebuli. Jest jednak znacznie więcej produktów, po które można sięgnąć przygotowując pisanki. Wszystko zależy od barwy, jaką chcemy uzyskać.

Żółty – do barwienia jaj na ten kolor sprawdzą się kurkuma, szafran, liście zielonej herbaty oraz matcha. Kurkuma i szafran dadzą intensywniejsze odcienie niż herbaty. W przypadku kurkumy można nią barwić jajka również po ugotowaniu. Wystarczy wymieszać ją z niewielką ilością octu i wetrzeć powstałą pastę w skorupkę.

Zielony – ten kolor można uzyskać przy pomocy pęczka natki pietruszki, kilku garści szpinaku lub bazylii oraz 1-2 łyżek zielonych oliwek (na 1 litr wody). Odcienie uzyskane z liści będą pastelowe.

Niebieski – dodając czerwoną kapustę czy kwiaty hibiskusa podczas gotowania jaj, można uzyskać odcienie od błękitu do granatu.

Fioletowy – owoce aronii oraz czarne jagody, w zależności od dodanej ich liczby, zabarwią skorupkę jajka na kolory od lawendy do ciemnego fioletu.
Różowy – odcienie różu można uzyskać dodając do wody buraka lub żurawinę. Oba produkty warto pokroić na mniejsze kawałki.

Szary – dodając 1 łyżkę pokrojonych czarnych oliwek na 1 litr wody, skorupki jaj zabarwią się odcieniami szarości. W przypadku tego barwnika konieczne są jajka z białą skorupką.

Aby do wody przeszło jak najwięcej barwników, wybrane produkty można drobno pokroić lub rozdrobnić.

Ze względu na wykorzystanie naturalnych produktów, intensywność otrzymanych barw może być różna. Z tego względu warto sprawdzać kolor jaj podczas gotowania i w razie potrzeby dodać więcej „barwnika”.

×