Lodówka – jak przechowywać w niej żywność i dbać o jej wnętrze?

Lodówka – jak przechowywać w niej żywność i dbać o jej wnętrze?

Lodówka to jeden z najważniejszych sprzętów AGD w domu. Bez niej ciężko wyobrazić sobie prawidłowe przechowywanie żywności. Aby wydłużyć czas przechowywania produktów warto wiedzieć, jak najlepiej zorganizować lodówkę, gdzie układać poszczególne produkty, a także jak dbać o czystość lodówki.

Jak układać żywność w lodówce?

To, na której półce umieszczony zostanie dany produkt, ma znaczenie. Na górnej półce najlepiej umieszczać nabiał. Jogurty, kefiry, maślankę i serki kanapkowe – w tym także mleko, które często znajduje się na drzwiach. Na górnej półce można przechowywać też domowe przetwory owocowe, np. dżemy i marmolady.

Środkowa półka to odpowiednie miejsce dla wędlin, twarogów, serów dojrzewających, produktów o krótkiej trwałości oraz już przyrządzonych dań.

Na najniższej półce najlepiej przechowywać surowe mięso i ryby oraz sery.

W szufladach panują najlepsze warunki do przechowywania owoców i warzyw.

Na drzwiach lodówki można umieścić jaja, olej, masło, soki oraz różnego rodzaju sosy.

Ważne, by w miarę możliwości produkty rozkładać równomiernie w całej lodówce, by nie zaburzać cyrkulacji powietrza.

Przeczytaj: 10 sposobów na przedłużenie świeżości produktów

Podczas układania produktów po zakupach, warto wypracować sobie własny system, aby wiedzieć, gdzie znajdują się produkty kupione najwcześniej i z krótszym terminem przydatności. W gastronomii stosowana jest zasada FIFO (first in, first out), którą z powodzeniem można stosować również we własnej kuchni. Polega ona na tym, że produkty kupione najwcześniej są ustawiane z przodu półki, by były zużyte jako pierwsze. Z kolei nowo kupione produkty z dłuższą datą przydatności ustawiane są z tyłu. W miarę zużywania produktów, te z tyłu przesuwane są do przodu.

Przeczytaj: Kiedy produkt nie nadaje się już do spożycia?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Dobra organizacja półek w lodówce ułatwi utrzymanie w niej czystości i porządku. Produkty już otwarte i wykorzystywane do przygotowania kanapek, np. ser, wędlina, pasty kanapkowe czy obrane lub napoczęte warzywa można umieścić w jednym pojemniku. Podczas przygotowania posiłku taki pojemnik pozwoli na wyjęcie za jednym razem wszystkich potrzebnych składników.

Sery i wędliny sprzedawane na wagę warto umieszczać w pojemnikach z przykrywką (plastikowe, szklane, silikonowe) lub w pojemnikach próżniowych, dzięki czemu nie będą wysychać i dłużej pozostaną świeże.

Miękkie warzywa i owoce oraz gotowe dania w miseczkach można owinąć popularnymi ostatnio woskowijkami.

Jak czyścić lodówkę?

Wiele osób ma dylemat, czym myć lodówkę. Nic dziwnego – w końcu po jej umyciu ponownie umieszcza się w niej żywność. Z tego względu lepiej zdecydować się na domowe sposoby niż detergenty. Jednym z rozwiązań na usuwanie zanieczyszczeń jest mieszanka wody z octem. Drugim sposobem jest połączenie sody oczyszczonej z wodą lub octem. Zarówno soda, jak i ocet wykazują działanie bakteriobójcze. Soda pochłania aromaty, co dodatkowo umożliwia usunięcie brzydkiego zapachu z lodówki.

Sposoby na rozmieszczenie i przechowywanie produktów, a także czyszczenie lodówki pomogą nie tylko utrzymać porządek, ale też uniknąć marnowania żywności. Te proste czynności zachęcają do świadomych zakupów, gotowania zero waste, a także przyniosą korzyści dla domowego budżetu.

×