Kabaczki – co warto o nich wiedzieć?

kabaczki-cowarto o nich wiedzieć, kabaczki, cukinia, faszerowana cukinia

Latem właściciele działek z dumą prezentują okazałe sztuki kabaczka. Jak smakuje kabaczek i co z tego warzywa można przygotować? Oto garść podpowiedzi.

Kabaczki, co to za warzywo?

Na początek warto rozwiać pewną wątpliwość, czym różni się kabaczek od cukinii? Odpowiedzi można spotkać wiele, dobrze więc wiedzieć, że kabaczek i cukinia są tym samym warzywem. Różnią się okresem wzrostu – cukinia to młode, zielone i jędrne warzywo, które wyglądem i wielkością przypomina ogórka szklarniowego. Kiedy wyrośnie na dorodne, duże warzywo z twardymi pestkami, o żółtym kolorze skóry, staje się kabaczkiem. Dotyczy to zarówno zielonej, jak i żółtej odmiany cukinii.

Jak przyrządzić kabaczki?

Najprostsze danie to kabaczek z grilla – pokrojone w plastry warzywo, posolone i doprawione pieprzem układa się na grillu na kilka minut z każdej strony.

Kabaczka można przygotować także jako wegetariańskiego kotleta schabowego. Z pokrojonym w plastry warzywem postępuje się tak, jak z rozbitym schabem obtaczając go w przyprawach, rozbitym jajku i panierce. Każdą stronę należy smażyć kilka minut, a następnie podać ciepłe np. z surówką. Plastry można skropić sosem sojowym – jednak wówczas należy pamiętać, by nie solić kabaczka przed smażeniem – sos sojowy jest słony. Jeśli pestki są już bardzo duże i twarde, kabaczka uratuje wydrążenie miąższu wraz z pestkami i usmażenie samych „oponek”, które je otaczają. Kabaczki będą wówczas przypominały wyglądem krążki kalmarów. Warto przygotować także smażoną cukinię w cieście naleśnikowym.

Leczo z kabaczkami to kolejna letnia propozycja na przygotowanie dania z tym popularnym warzywem. Opcjonalnie można dodać do dania warzywnego pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę chorizo. Pikantna w smaku kiełbasa nada charakteru delikatnym duszonym warzywom. Leczo z kabaczkiem przygotowuje się tak, jak wersję podstawową, czyli pokrojone w paseczki różnokolorowe papryki dusi się na podsmażonej wcześniej cebuli i przeciśniętym ząbku czosnku. Jeśli leczo będzie z dodatkiem chorizo lub innej kiełbasy, na patelni powinna znaleźć się ona razem z cebulą i czosnkiem. Podsmażone składniki przekłada się do szerokiego garnka, dodaje odrobinę wody, by warzywa nie przypaliły się zanim puszczą sok, następnie paprykę, chwilę dusi, a po kilku minutach do garnka dokłada się obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka – jeśli pestki są twarde, należy kabaczka oczyścić z pestek i miąższu, a do leczo użyć jedynie twardszej części. Warzywa dusi się ok. 10 minut, a następnie dodaje sparzone, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Nastepnie doprawia się do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano. Leczo wymaga jeszcze ok 15 minut duszenia. Danie najlepiej podawać z chlebem, ryżem, kaszą bulgur lub kuskusem.

Kabaczek a cukinia – różnice

Kabaczek, podobnie jak cukinia jest delikatny, niemal neutralny w smaku, od swojej mniejszej wersji różni się tym, że jego miąższ jest mniej jędrny i twardszy. Przepisy na kabaczki to najczęściej te same przepisy, w których wykorzystuje się cukinię, zazwyczaj jednak cukinia potrzebuje jedynie kilku minut obróbki, kabaczek nieco więcej. Cukinia ceniona jest za lekką chrupkość i dzięki temu często bywa wykorzystywana w sałatkach – kabaczek do sałatek się nie nadaje – aby był smaczny, wymaga obróbki w postaci gotowania, smażenia lub zapiekania. Np. popularne i smaczne faszerowane cukinie można przygotować także z kabaczka – koniecznie obranego z twardszej niż w przypadku cukinii skórki oraz pozbawionego miąższu z pestkami. Danie wymaga też nieco dłuższego zapiekania (ok. 25-30 minut)

Podobnie, jak cukinię, można wykorzystać kabaczka do zdrowego zagęszczania zup. Obrany i pokrojony w kostkę kabaczek należy dodać do zupy, rozgotować i zblendować. Tak przygotowane kabaczki można zamrozić, by zimą także służyły do zagęszczania zup-kremów oraz dań warzywnych.

×