Home office – co ugotować, gdy pracujesz zdalnie?

Home office – co ugotować, gdy pracujesz zdalnie?

W obecnej sytuacji wiele osób pracuje zdalnie w domowym zaciszu. Wymaga to reorganizacji dotychczasowych przyzwyczajeń oraz ponownego rozplanowania rytmu dnia. Jak pogodzić home office i przygotowanie obiadu? Czy obiad przygotowany na szybko może być smaczny? Wbrew pozorom jest to łatwiejsze niż się wydaje.

Jadłospis podczas home office

Pracując w domu łatwo można się rozproszyć i podjadać małe przekąski, zamiast jeść całe posiłki lub wręcz przeciwnie – w ferworze pracy zapomnieć o jedzeniu. Warto przygotować jadłospis z wyprzedzeniem oraz ustalić stałe pory jedzenia. Ułatwi to organizację dnia oraz zaoszczędzi czas spędzony w kuchni. Zamiast przeglądać szafki sprawdzając jakie produkty znajdują się w domu od razu będzie wiadomo od czego zacząć przygotowywanie obiadu.

Jak skrócić czas gotowania obiadu?

Czas przygotowania posiłku znacząco skraca wykorzystanie półproduktów, takich jak mrożonki oraz warzywa w puszce. Sos czy zupę z powodzeniem można szybko przygotować na bazie koncentratu pomidorowego czy passaty.

Do przygotowania szybkich obiadów można także wykorzystać jaja, nasiona roślin strączkowych, różnego rodzaju sery, wędzone ryby i mięsa oraz tofu. Ich obróbka zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku wykorzystania świeżego mięsa.

Przygotowując obiad z mięsem warto zdecydować się na zakup mięsa mielonego. Jego czas gotowania lub smażenia jest znacznie krótszy niż mięsa w kawałku. W wielu sklepach jest też możliwość mielenia mięsa na miejscu.

Planując posiłki warto zwrócić uwagę na wykorzystywany składnik węglowodanowy. Makarony, kasza jaglana, kuskus czy ryż praboiled gotują się krócej niż pozostałe rodzaje kasz oraz ryżu.

Przygotowując dania w weekend warto zwiększyć liczbę składników, by otrzymać większą porcję i zamrozić jej część. Podobnie można postąpić przygotowując kruche ciasto na tartę lub ciasto drożdżowe.

Proste pomysły na szybki obiad

Jednym z najpopularniejszych przepisów na szybki obiad jest makaron ze szpinakiem. Czas gotowania makaronu al dente wynosi około 7 minut. W tym czasie można na oleju zeszklić cebulę (opcjonalnie również pieczarki), a następnie poddusić świeży lub mrożony szpinak z dodatkiem mascarpone albo ricotty. Całość doprawiona czosnkiem, kurkumą, oregano, chilli oraz pieprzem, smakuje wyśmienicie. Podobnie wygląda to w przypadku spaghetti bolognese przygotowanego na bazie gotowej passaty, mięsa mielonego oraz świeżych liści bazylii.

Szybki obiad można przygotować inspirując się kuchnią meksykańską. Z puszki pomidorów, puszki kukurydzy, puszki fasoli, papryki, mięsa mielonego lub tofu z dodatkiem chilli i czosnku powstanie aromatyczna interpretacja chilli con carne. Zamieniając fasolę na ananasa można w łatwy sposób przygotować sos słodko-kwaśny. Obie wersje doskonale komponują się z ryżem oraz kaszą jaglaną.

Miłośnicy prostych dań i polskich smaków mogą postawić na klasyczne jajka sadzone z kaszą lub ziemniakami, z dodatkiem fasolki szparagowej i kalafiora.

Z kolei z podduszonej cebuli, passaty, mleczka kokosowego, curry, mrożonego groszku z marchewką, papryki oraz wędzonego łososia w ekspresowym tempie powstanie pełna smaku potrawka. Łososia można zastąpić kostką tofu, którą warto zamarynować w sosie sojowym, a następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem warzyw. Równie szybko można przygotować grillowaną pierś z kurczaka z kaszą oraz warzywami na patelnię.

Wiele dań można przygotować z produktów, które już mamy w domu. Podczas wizyty z sklepie dobrze jest jednak zaopatrzyć domową spiżarnię w kasze, makarony czy ryże, które mogą stać się podstawą sycącego i pełnowartościowego posiłku.

×