Czym jest foodpairing?

połączenia smaków, czekoladki, ser

Czy można stworzyć danie doskonałe? Jak to jest, że pewne, często zaskakujące, połączenia dają niezwykłe doznania smakowe? Przykładowo bardzo smacznym i znanym zestawieniem są mięsa z owocami. Wszyscy mieli chyba okazję próbować kaczki nadziewanej jabłkami czy dziczyzny z sosem żurawinowym. Wbrew pozorom to połączenia wręcz idealne, bo jeden produkt wzmacnia smakowitość drugiego, a smaki przenikają się, tworząc niezapomnianą całość.

Wspomniane połączenie mięs i przetworów z owoców to nic innego jak foodpairing, tyle że w tradycyjnym wydaniu. Ta idea dopasowywania do siebie poszczególnych produktów spożywczych już dość mocno zdążyła rozwinąć się od czasów naszych babć i teraz pewne połączenia smakowe potrafią zaskoczyć nawet niejednego szefa kuchni. Czekolada z chili, lody o smaku solonego karmelu czy naleśniki z bekonem i syropem klonowym – to także wyniki prac w zakresie foodpairingu. Ale co dziś kryje się pod tym pojęciem?

Skąd biorą się pomysły na nietypowe połączenia w kuchni?

Foodpairing to idea poszukiwania kombinacji takich produktów, które połączone będą bardzo satysfakcjonujące dla podniebienia. Często im bardziej niecodzienne połączenie, tym ciekawszy smak takiego zestawienia. Wbrew pozorom gotowanie nie polega tylko na umiejętnościach kucharza, ale także na zdobyczach nauki. Hipoteza, na której kucharze i naukowcy osadzają swoje poszukiwania, zakłada, że składniki mające wspólne zapachowe podstawy molekularne, smakują razem lepiej niż produkty nieposiadające wspólnej bazy aromatycznej. Innymi słowy, muszą istnieć jakieś charakterystyczne cząsteczki, które – mimo obecności innych aromatów i smaków oraz faktu, że produkty pochodzą z zupełnie innych kategorii spożywczych (np. mięso i nabiał, alkohol i ryby) – sprawiają, że dane produkty zestawione razem są imponująco pyszne.

Przykładem takiego zestawienia jest biała czekoladakawior. Odkryto, że za ich smakowe podobieństwo odpowiada związek o nazwie trimetyloamina. Z kolei ciemna czekolada ma aż 73 wspólne związki chemiczne z niebieskim serem pleśniowym!

Jakie zestawienia smaków są warte wypróbowania?

Foodpairing został zapoczątkowany przez znanego szefa kuchni Hestona Blumenthala. Po kilku latach studiowania publikacji i baz danych zaproponował między innymi takie zestawienia znajdujące obecnie zastosowanie w kuchni, jak:

  • czosnek i kawa,
  • ogórek i fiołek,
  • mięta i musztarda,
  • banan i pietruszka,
  • truskawka i kolendra,
  • ostrygi i marakuja,
  • sos sojowy i jajko na miękko,
  • kurczak i orzechy arachidowe.

Foodpairing ma coraz szersze grono zwolenników, a dostępność nawet najbardziej egzotycznych produktów sprzyja eksperymentowaniu!

 

Źródła:

https://www.foodnavigator-usa.com/Article/2013/03/12/The-science-behind-food-pairing-Why-pineapple-blue-cheese-match

https://inspire.foodpairing.com/ext/recipe/2294

https://www.nature.com/articles/srep00196

https://kuchniamolekularna.pl/food-pairing/

×