6 sposobów na szybki lunch do pracy

6 sposobów na szybki lunch do pracy

W natłoku obowiązków zawodowych i prywatnych przygotowanie posiłków często schodzi na dalszy plan. Część osób nie ma pomysłu, co można przygotować na lunch do pracy. Wbrew pozorom szybki lunch w pracy nie musi być nudny i pozbawiony smaku. Zamiast sięgać po coś w biegu lub kolejny raz zamawiać coś na wynos, warto wypróbować nasze wskazówki. Przedstawiamy 6 pomysłów jak przygotować szybkie i pyszne dania, idealne do lunchboxa!

1) Stawiaj na proste rozwiązania

Warto wzorować się na kuchni włoskiej, gdzie do przygotowania dania wystarczy makaron, oliwa, czosnek, natka pietruszki i chili. Wiele dań tej kuchni można przygotować w jednym garnku lub na jednej patelni. Przykładowo można podsmażyć kawałki kurczaka na oliwie w dużym garnku, a następnie zalać bulionem oraz mlekiem i dodać surowy makaron, który podczas gotowania wchłonie większość płynu, a reszta składników stworzy kremowy sos. Pod koniec gotowania można dodać różyczki brokuła lub kalafiora, marchewkę z groszkiem czy inne, dowolne warzywa. Podobnie można postąpić z wołowym mięsem mielonym, a zamiast mleka dodać przecier lub passatę pomidorową.

Popularność zyskują również dania przygotowane na jednej blaszce z piekarnika. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce należy ułożyć kawałki mięsa (np. pierś lub udko z kurczaka, łososia, dorsza, krewetki), ziemniaki/bataty oraz warzywa (cebula, papryka, marchew, seler, szparagi, bakłażan, buraki, dynia, cukinia, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior). Całość piecze się w tym samym czasie, a po wyciągnięciu z piekarnika poszczególne składniki wystarczy przełożyć do pojemnika na lunch. Łatwym do przygotowania lunchem są również zapiekanki makaronowe do których można dodać większość produktów znajdujących się w lodówce.

2)Sprawdzaj czas gotowania

W przypadku ograniczonego czasu to niezwykle ważne. Zmieniając jeden składnik dania możesz znacznie skrócić czas przygotowywania lunchu. Przykładowo makaron pełnoziarnisty z pszenicy potrzebuje około 7 minut gotowania, by być al dente. Makaron żytni i gryczany (soba) potrzebują około 4-5 minut gotowania. Makaron ryżowy czy kasza kuskus wymagają wyłącznie zalania wrzątkiem. Z pozostałych kasz najkrócej gotuje się kasza jaglana, a w przypadku ryżu jest to ryż parboiled.
Podobnie będzie w przypadku wyboru składnika białkowego – jajka, ryby, krewetki potrzebują od kilku do kilkunastu minut obróbki termicznej. W przypadku wołowiny, drobiu i wieprzowiny czas gotowania odpowiednio się wydłuża. Czas obróbki termicznej można skrócić, wybierając mięso mielone lub drobno krojone. Mniejsze kawałki mięsa szybciej osiągną odpowiednią temperaturę i w krótszym czasie będą gotowe.

3)Gotuj większe porcje

Rozwiązaniem wartym rozważenia jest przyrządzanie lunchu na 2 a nawet 3 dni. Dania gotowane jak najbardziej wytrzymają 3 dni w lodówce, sałatki i inne potrawy bez obróbki termicznej lepiej przygotować na dwa dni. Czas przygotowania dania na kilka dni będzie nieznacznie dłuższy niż w przypadku pojedynczej porcji, a dzięki temu zyskuje się dzień wolny od gotowania.

4)Wykorzystaj półprodukty

Chodzi tu między innymi o strączki i warzywa konserwowe lub gotowane na parze, pomidory w puszce, passatę, pesto, ajvar oraz podobne im pasty i przetwory warzywne. Zielone pesto z makaronem, kurczakiem i pomidorem to szybkie i wyraziste w smaku danie. Taki lunch można przygotować bez dodatku mięsa i wraz z pomidorami dodać cukinię lub strączki konserwowe. Pesto i ajvar będą też doskonałym dodatkiem do sałatek (w połączeniu z oliwą stworzą sos) oraz wrapów i kanapek.

Wykorzystując pomidory i mielone mięso równie szybko przygotujesz sos do makaronu lub potrawkę z kaszą. Z pomidorów z puszki i passaty szybko można przygotować intensywną w smaku zupę pomidorową. Zupa krem to doskonały pomysł na lekki lunch.

Część sklepów oferuje również warzywa już w formie gotowanej, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Najczęściej są to buraki, które można wykorzystać jako dodatek do dania obiadowego lub składnik surówki, sałatki czy zupy.

5)Nie bój się mrożonek warzywnych i owocowych

Znacznie skracają czas przygotowania i gotowania składników na lunch. Takich warzyw nie trzeba myć, obierać i kroić. Z mrożonych warzyw znacznie szybciej można przygotować danie obiadowe, zupę czy farsz do naleśników lub tortilli. Z kaszy kuskus, ciecierzycy konserwowej i warzyw na patelnię z łatwością można przygotować szybki i pożywny lunch bez mięsa.

Owoce mrożone sprawdzą się podczas przygotowania musów, słodkich twarożków, puddingów, placuszków lub naleśników na słodko, które również nadają się na lunch. Mrożone owoce i warzywa dodatkowo pozwolą na urozmaicenie posiłków poza sezonem.

6)Wykorzystaj resztki

Prosty sposób na lekki lunch, który pozwala na ograniczenie marnowania żywności. Jeśli podczas przygotowywania kolacji pozostały pokrojone produkty, takie jak warzywa, jajka czy wędlina można z nich przygotować sałatkę lub wrapy. Podobnie można postąpić w przypadku niezjedzenia całej porcji obiadowej – zwiększając ilość warzyw będących już w daniu oraz dodając nowe, można otrzymać całkiem odmienny lunch.
Przygotowując kolację, szczególnie w dni wolne lub weekendowe, można specjalnie zwiększyć porcję, by później móc część z niej odłożyć na lunch dnia następnego.

Co można przygotować do lunchboxa?

W pojemnikach typu lunchbox można przechować dowolny lunch. Aktualnie dostępne są różne rodzaje i wielkości pojemników dedykowanych do przechowywania żywności. W sklepach dostępne są pojemniki na zupę z osobną przegrodą na grzanki, makaron, kaszę lub ryż. Pojemniki na sałatki również mają dodatkowy element na sos. Część z nich posiada uszczelki, by zabezpieczyć danie przed wylaniem. Pojemniki na obiad lub lunch mają również oddzielne przegrody, które zapobiegają mieszaniu się soków lub zamoknięciu suchych składników dania. Dzięki odpowiedniemu dobraniu pojemnika, danie – mimo wcześniejszego przygotowania i transportu – cały czas wygląda apetycznie. Granole, puddingi, sałatki czy zupy można również przechowywać w słoikach. W przypadku zup można zdecydować się także na przechowywanie w termosie.

×