Najlepsze przekąski na lato. Jak grillować sery?

jak grillowa sery, camembert z grilla

Ser to prosta i pyszna przekąska z grilla nie tylko dla wegetarian – serwowany jako danie główne albo przystawka, z dodatkiem owoców lub na wytrawnie. Jakie sery grillować i z czym je łączyć? Oto kilka pomysłów.

Sezon grillowy to wiele możliwości na pyszne dania nie tylko mięsne, ale także odpowiednio przyrządzony grillowany ser z dodatkiem sałatki, który posmakuje także wielbicielom spieczonej kiełbaski czy karkówki.

Jakie sery na grilla

Podstawą udanego dania z grilla z serem w roli głównej jest wybór odpowiedniego gatunku sera. Do grillowania nadają się:

  • sery twarde,
  • holenderskie,
  • oscypek,
  • pleśniowe,
  • camembert,
  • mozzarella,
  • feta
  • oraz halloumi.

Żeby cieszyć się pysznym daniem, a nie skrobaniem przypalonego grilla, ser najwygodniej grillować na tackach aluminiowych albo owinięty w folię. Aby uzyskać pyszny grillowany ser, należy pokroić go na mniejsze kawałki. Wyjątkiem jest camembert – po pokrojeniu miękki środek rozpuści się i wypłynie na osłonę, dlatego pokrojony dopiero na talerzu pozwoli cieszyć się lejącą się płynną konsystencją.

Oscypek z grilla w małej wersji na kilka kęsów grilluje się w całości, większy ser należy podzielić na mniejsze porcje przed ułożeniem na ruszt. Oscypki można grillować bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, podobnie ser  halloumi, któremu nie zaszkodzi ułożenie bezpośrednio na grillu. Cypryjski ser solankowy jest bardzo elastyczny, ale nie roztopi się tak, jak pozostałe sery. Grillowany ser halloumi pozostanie zwarty, jeśli wcześniej zostanie sparzony – oto tajemnica udanego halloumi z grilla.

Bezpośrednio na grillu można ułożyć także ser camembert. Grillowany w ten sposób będzie ciepły i miękki w środku, a skórka pozostanie delikatnie chrupiąca.

Z czym serwować ser z grilla

Sery należy podawać na ciepło, bezpośrednio po zdjęciu z rusztu – wtedy właśnie najlepiej smakują. Przepis na danie z wykorzystaniem ciepłych kąsków zależy od wyobraźni i preferencji smakowych. Najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego sera jest żurawina, która doskonale komponuje się z oscypkiem, camembertem oraz serami twardymi.

Słona feta fantastycznie smakuje z dodatkiem pokrojonych w plastry pomidorów posypanych ziołami – taki pakiet najlepiej zapiekać razem zawinięty w folię. Grillowana feta doskonale smakuje też w połączeniu z pokrojonym w małe kawałki arbuzem lub truskawkami z dodatkiem mieszanki chrupiących sałat i lekkim dressingiem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Trzeba pamiętać, by fety nie trzymać zbyt długo na ruszcie, wystarczy jej ok. 5-7 minut.

Camembert zyskuje na smaku, gdy zostanie wcześniej włożony na pół godziny do marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek oraz przypraw: tymianku, bazylii, papryki mielonej. Podgrzany ser można serwować z sałatami, żurawiną lub chutneyem z czerwonej cebuli – jego lekko słodki smak świetnie komponuje się z ciepłym serem typu camembert.

Halloumi to ser, który się nie rozpływa, a jego wyrazisty, lekko słony smak świetnie wypada w połączeniu ze świeżymi warzywami, np. jako dodatek do warzywnych szaszłyków. Halloumi należy grillować pokrojone w grube plastry.

Lekko ostry smak sera koziego to pyszny dodatek do sałatki z szynką parmeńską, arbuzem, rukolą i włoskimi orzechami. Całość wystarczy skropić dressingiem z oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Sałatka zyskuje na atrakcyjności, gdy dodane zostaną do niej grillowane kawałki sera – koniecznie przed ułożeniem na ruszt zawiniętego w folię aluminiową. Jako chrupiący dodatek można również zgrillować pokrojoną bagietkę.

Ciepłą odmianę popularnej sałatki caprese przygotuje się układając składniki, czyli ser mozarella i pomidory w plastrach na grillu. Sałatka dobrze smakuje także z plasterkami grillowanej cukinii. Ciepłe składniki wystarczy ułożyć jak w klasycznej wersji, skropić oliwą i udekorować świeżą bazylią.

Smakiem sera z grilla można cieszyć się nie tylko latem, kiedy trwa sezon – równie dobrze smakuje z domowej patelni jako wspomnienie lata.

×