6 sałatek idealnych na grilla

sałatka z arbuzem

Sezon grillowy w pełni – warto zatem wiedzieć, jak urozmaicić ogródkowe menu. Kolorowe sałatki z pewnością sprostają temu zadaniu. Sprawdzą się tu zarówno standardowe propozycje, jak i zupełnie nowe smaki.

Jaka sałatka na grilla sprawdzi się najlepiej? Niezbyt skomplikowana i złożona z produktów, które zachowają świeżość nawet w wysokiej temperaturze. Oto proste i smaczne, pełne witamin sałatki do dań z grilla.

Sałatka grecka

Sałata lodowa, pomidor, zielony ogórek, ser typu feta i czarne oliwki to kompozycja dobrze znana i lubiana. Sprawdzi się z dipem tzatziki lub sosem czosnkowym, ale też w wersji lżejszej, lekko skropiona oliwą z oliwek. Sałatka grecka dzięki dodatkowi słonego sera ma wyrazisty smak, który pasuje zarówno do ryby z grilla, jak i mięs.

Sałatka z mozarellą

Ser mozarella, mix sałat, pomidorki koktajlowe, oliwki zielone, papryka czerwona i żółta. Wszystkie warzywa powinny być pokrojone w kostkę, a ser poszarpany na mniejsze kawałki (lub mini mozarelle). Całość skropiona oliwą z oliwek w towarzystwie soli i pieprzu lub serwowana z sosem vinegrette. Doskonale smakuje z przypieczonym na grillu pieczywem jako dodatek do mięsa lub grillowanej kiełbasy. Delikatna w smaku idealnie sprawdzi się jako sałatka grillowa także do szaszłyków warzywnych lub drobiowych.

Sałatka z arbuzem

Arbuzowa sałatka to orzeźwiająca przekąska do mięsa, ryby i jako samodzielne danie sałatkowe na gorący dzień. Niecodzienne zestawienie słodkiego arbuza i słonego sera feta zadziała orzeźwiająco na kubki smakowe. Pokrojony w dosyć dużą kostkę arbuz, ser feta pokruszony lub w kostkach, mix sałat i garść posiekanych orzechów włoskich lub garść prażonych pestek słonecznika to baza sałatki.

Podaj ją z sosem przygotowanym z łyżki miodu, łyżki oliwy z oliwek i łyżki octu balsamicznego. Składniki dokładnie wymieszaj – dobry patent na idealnie wymieszany, jedwabisty sos to umieszczenie składników w małym słoiczku, np. po koncentracie pomidorowym i energiczne wstrząsanie zakręconym słoikiem przez kilka minut. Sałatkę można serwować w wydrążonej połówce arbuza. Pamiętaj, by z miąższu arbuza wyjąć wcześniej pestki. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Domowy Colesław

Wielbiciele surówki Colesław mogą ją jeść jako dodatek do wszystkiego, ale ze stekiem z grilla naprawdę dobrze się komponuje. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne: pól główki młodej białej kapusty (poszatkowanej), starta na tarce o dużych oczkach młoda marchewka, 2 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, odrobina cukru i soli do smaku. Dobrze komponuje się z dodatkiem chrzanu – nieco ostrzejsza posmakuje amatorom grillowanej karkówki.

Sałatka ziemniaczana

Ugotowane młode ziemniaczki pokrojone w dużą kostkę, do tego szczypiorek, rzodkiewka w plasterkach, opcjonalnie ugotowane lub przygotowane na grillu szparagi. Wszystko wymieszane z odrobiną kwaśnej śmietany i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej kolorowego, bo jemy także oczami. Taka sałatka to doskonały dodatek do mięsa z grilla jako danie obiadowe. 

Sałatka zero waste

Skład tej sałatki uzależniony jest od zawartości lodówki. Zgodnie z filozofią zero waste nie marnujemy jedzenia, a do salaterki mogą trafić produkty, które pozostały po przygotowaniu innych dań, np. warzywa z puszki: kukurydza, fasolka czerwona, groszek, zmieszane z pomidorami, papryką pokrojoną w kostkę, żółtym serem. Z tymi składnikami dobrze będzie smakowała polędwica sopocka lub szynka konserwowa. Wszystkie składniki wymieszane z łyżką majonezu i 3 łyżkami śmietany, doprawione do smaku pieprzem.

Sałatki zero waste można przygotować także z pozostałych po obiedzie resztek kaszy, ryżu czy kuskusu z warzywami, które są w lodówce, np. grillowaną cukinią i papryką, zblanszowanym brokułem. Zasadą w przygotowaniu tej sałatki jest posprzątanie lodówki, a jej skład uzależniony od preferencji smakowych.

To tylko kilka propozycji na grillowe sałatki, a jest ich naprawdę wiele. Na szczęście sezon grillowy dopiero się zaczyna!

×