Wege burger z grilla

wege burger, burger wegetariański, wege burger z grilla, sos burgerowy, sos do burgerów

Burger z grilla w wersji wege? Oczywiście! Kotlety z fasoli i mielonych migdałów to naprawdę pyszna alternatywa dla klasycznej bułki z mięsem. Spróbuj!

Składniki

Składniki na 4 wegetariańskie kotlety:

  • Fasola czerwona – 2 puszki po 400 g
  • Jajko – 1 (rozmiar M)
  • Cebula – 2 sztuki
  • Mielone migdały – ½ szklanki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Papryka chili – 1/3 łyżeczki
  • Wędzona suszona papryka – 1 łyżeczka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki

Dodatki:

  • Mosso Sos Burgerowy
  • Bułka – 4 sztuki
  • Ser żółty – 4 plastry
  • Zielony ogórek gruntowy – 2 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – 8-10 sztuk
  • Prażona cebula – 4 łyżki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Sałata – 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE WEGE BURGERA:

  1. Bułki przekroić na pół i przygotować dodatki – pokroić warzywa.

  2. Fasolę odcedzić, wsypać do miski i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Dodać do fasoli, wbić jajko i doprawić przyprawami. Stopniowo dodawać mielone migdały, tak aby ciasto łatwo było formować.

  3. Uformować 4 kotlety. Rozgrzać patelnię grillową i grillować z obu stron. Czas grillowania będzie zależny od rodzaju grilla. Kotlety są bardzo delikatne, należy je obracać szeroką szpatułką.

  4. Bułki można podgrzać na grillu, patelni lub w piekarniku. Następnie posmarować je obficie Sosem Burgerowym Mosso, układać kolejno dodatki oraz wegetariańskiego kotleta.

ilość porcji: 4
×