Tradycje i przysmaki związane z Tłustym Czwartkiem

pączki z lukrem

Karnawał to czas dobrej zabawy i kulinarnej rozpusty. Tradycyjnie był to czas na spełnianie swoich jedzeniowych zachcianek przed zbliżającym się Wielkim Postem. Tłusty Czwartek rozpoczyna okres Ostatków i zwiastuje zakończenie Karnawału. Jest to doskonała okazja skosztować tradycyjnych przysmaków.

Pączki

Jest to pozycja obowiązkowa w Tłusty Czwartek. W tym dniu pączki są wszędzie – w domu, w pracy, w szkołach, a nawet w lokalach gastronomicznych jako dodatek do zamówienia. Jest to jedna z najchętniej kultywowanych tradycji związanych z karnawałem. W wielu domach pączki wykonuje się samodzielnie. Jest to ciekawy sposób na wspólne spędzenie czasu z rodziną. Tradycyjne pączki przygotowywane są z ciasta drożdżowego z niewielkim dodatkiem spirytusu i smażone na smalcu. Dodatek alkoholu zapobiega nasiąkaniu pączków tłuszczem podczas smażenia. Dzięki temu są lekkie i puszyste. Pęcherzyki powietrza wewnątrz umożliwiają łatwe nadziewanie pączków. Tradycyjnie pączki na Tłusty Czwartek nadziewa się marmoladą różaną. Innym klasycznym nadzieniem jest krem z dodatkiem adwokatu. Ciekawym rozwiązaniem są mini pączki – będzie ich więcej i starczy dla wszystkich gości.

Faworki

Faworki są chętnie chrupane podczas całego karnawału. W niektórych regionach Polski nazywane są chrustem. Warto usmażyć je również na Tłusty Czwartek. Będą doskonałym uzupełnieniem miękkich pączków. Różne struktury i konsystencje ciekawie ze sobą współgrają. Faworki przygotowuje się z ciasta kruchego. Wykrawa się z niego nożem prostokątne pasy. Aby nadać faworkom ciekawszego wyglądu można wycinać je falowanym radełkiem. Dzięki temu brzegi będą ładnie pofalowane. Po wycięciu prostokątów na środku wykonuje się podłużne nacięcie i przekłada przez nie jeden koniec ciasta. W ten sposób powstaje charakterystyczny zawijas. Usmażone faworki posypuje się cukrem pudrem.

Z ciasta kruchego można przygotować również rozetki. Z ciasta wycina się kółka o dwóch różnych średnicach, nacina brzegi a następnie układa jeden na drugim i skleja środek. Po usmażeniu nacięcia utworzą płatki, a ciastko będzie przypominało kwiat. Z tego względu ciastka nazywane są również różami karnawałowymi. Najczęściej na kołach z ciasta wykonuje się 4 lub 6 nacięć. Gotowe rozetki, podobnie jak faworki, posypuje się cukrem pudrem.

Oponki i inne słodkości na Ostatki

Oponki wyglądem przypominają pączki z dziurką. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego lub z dodatkiem sera twarogowego – wtedy stają się popularnymi oponkami serowymi. Są delikatne w smaku i puszyste. W przeciwieństwie do pączków nie mają nadzienia. Przed podaniem posypuje się je cukrem pudrem, ale można polać je również lukrem. W kwestii karnawałowych słodkości nie trzeba się ograniczać.

W zależności od regionu w czasie Ostatków podaje się także:

  • pierniki,
  • miodowniki,
  • owoce w miodzie,
  • pampuchy,
  • bliny,
  • racuchy,
  • nugat.

Każdy z pewnością znajdzie w tym zestawieniu coś dla siebie!

Ostatki na wytrawnie

Ostatki to nie tylko słodkie wypieki. Kiedyś w trakcie zabaw podawano swojskie wędliny, kiełbasy, dziczyznę, pasztety, ryby, faszerowane jaja a nawet bigos. Obecnie punktem obowiązkowym imprezy ostatkowej są śledzie. Najczęściej są podawane w formie rolmopsów lub sałatki śledziowej. Ciekawą formą podania śledzia jest przygotowanie go w galarecie. W ostatni dzień karnawału w części miejsc w Polsce spożywa się potrawę o nazwie podkurek. Przygotowuje się ją ze śledzi, mleka oraz jaj. Jest to symboliczna zapowiedź produktów, które będą spożywane w Wielkim Poście.

Tłusty Czwartek to święto z długą tradycją, obchodzone od pokoleń. Warto podtrzymywać te zwyczaje i zjeść chociaż jednego pączka w tym wyjątkowym dniu, w którym nikt nie liczy kalorii.

×