Tosty z krewetkami

Tosty z krewetkami

Krewetki na śniadanie? A dlaczego nie! Zwłaszcza jeżeli jest ku temu dobra okazja. Podane na gorących tostach w towarzystwie warzyw i świeżo palonej kawy, będą doskonałym przeżyciem smakowym i idealnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Sprawdź, jak je zrobić. 

SKŁADNIKI

  • pełnoziarnisty chleb tostowy
  • krewetki – 8-12 sztuk
  • sałata lub rukola – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • masło – 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki – 3 łyżki 
  • sok z cytryny
  • Mosso Sos Curry – 2 łyżki 
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki 
  • szczypta płatków chili
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nieobrane i nie oczyszczone krewetki obrać z pancerzy. Naciąć lekko nożem wzdłuż górnej części tułowia i usunąć czarne jelito.

  2. Następnie krewetki opłukać i dokładnie osuszyć.

  3. Na rozgrzaną patelnię dodać jedną łyżkę masła, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek – smażyć przez 30 sekund.

  4. Na patelnię dodać oczyszczone krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony. 

  5. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

  6. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i skropić całość odrobiną soku z cytryny. 

  7. Doprawić solą i płatkami chili do smaku.

  8. Kromki chleba tostowego upiec w tosterze na złoto-brązowy kolor.

  9. Na upieczonej kromce rozsmarować Majonez Napoleoński Mosso, następnie ułożyć garść zielonych listków sałaty, dodać krewetki, a całość polać Sosem Curry Mosso.

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 2
×