Tadżin z kurczakiem, warzywami i sosem curry

Tadżin z kurczakiem, warzywami i sosem curry

Oto tadżin – jednogarnkowe najpopularniejsze danie z kuchni marokańskiej. Nie musisz mieć specjalnego garnka, aby wyszedł równie smaczny i aromatyczny jak tradycyjny tagine. Danie jest sycące, a słodyczy dodają mu wykorzystane przez nas morele. Koniecznie zasmakuj Maroka!

SKŁADNIKI:

  • udka z kurczaka – 2 duże sztuki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • ziemniaki małe – 10 szt.
  • marchewka – 3 szt.
  • por -½ szt.
  • morele suszone – 100 g
  • czosnek – 5 ząbków
  • sól, pieprz do smaku
  • woda – ok. 100 ml
  • Mosso Sos Curry – ok. 6 łyżek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Udka z kurczaka przekroić na pół, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.

  2. Na osobnej patelni krótko podsmażyć ziemniaki i marchewkę, a pod koniec dodać grubo pokrojony por i całe morele.

  3. Tak przygotowane składniki wyłożyć do tadżina, posypać posiekanym czosnkiem, podlać wodą, przykryć pokrywą i dusić na wolnym ogniu na grillu lub gazie przez ok. 1,5 godziny.

  4. Około 30 minut przed końcem duszenia polać Sosem Curry Mosso. Tadżin można również przygotować używając garnka z pokrywką (zamiast specjalnego naczynia).

ilość porcji: 3
×