

Udostępnij:

Szakszuka to śniadanie, które zakradło się na europejskie stoły z Bliskiego Wschodu. Idealnie nadaje się na późne, weekendowe i przede wszystkim orientalne śniadanie. Potrzebujesz tylko kilku składników i dobrego przepisu takiego jak ten.
SKŁADNIKI:
- pomidory w puszce krojone – 400 g
- jajka – 2 szt.
- kiełbasa chorizo – 75 g
- cebula – ½ szt.
- awokado – 1 szt.
- Mosso Majonez Sałatkowy – 2 łyżki
- natka pietruszki
- Mosso Olej Mazowiecki
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej patelni dodać łyżkę Oleju Mazowieckiego Mosso i posiekaną cebulę. Podsmażać przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
Dodać pomidory, sól i pieprz do smaku, a także 1 łyżkę oregano. Całość dusić na średnim ogniu do czasu aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Następnie, przy pomocy łyżki, stworzyć w pomidorowej masie dwa wgłębienia i wbić do nich po jednym jajku.
Patelnię przykryć i dusić całość przez 3-4 minuty do czasu, aż białka jajek się zetną.
Patelnię zdjąć z ognia, ułożyć na wierzchu pokrojone w kostkę awokado, posypać natką pietruszki i dodać kleksy Majonezu Sałatkowego Mosso. Opcjonalnie przyprawić grubo zmielonym pieprzem lub płatkami chili.
Skomentuj lub zobacz komentarze