Szakszuka z chorizo

Szakszuka z chorizo

Szakszuka to śniadanie, które zakradło się na europejskie stoły z Bliskiego Wschodu. Idealnie nadaje się na późne, weekendowe i przede wszystkim orientalne śniadanie. Potrzebujesz tylko kilku składników i dobrego przepisu takiego jak ten. 

 

SKŁADNIKI:

  • pomidory w puszce krojone – 400 g
  • jajka – 2 szt.
  • kiełbasa chorizo – 75 g
  • cebula – ½ szt.
  • awokado – 1 szt.
  • Mosso Majonez Sałatkowy – 2 łyżki 
  • natka pietruszki
  • Mosso Olej Mazowiecki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanej patelni dodać łyżkę Oleju Mazowieckiego Mosso i posiekaną cebulę. Podsmażać przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.

  2. Dodać pomidory, sól i pieprz do smaku, a także 1 łyżkę oregano. Całość dusić na średnim ogniu do czasu aż sos wyraźnie zgęstnieje.

  3. Następnie, przy pomocy łyżki, stworzyć w pomidorowej masie dwa wgłębienia i wbić do nich po jednym jajku.

  4. Patelnię przykryć i dusić całość przez 3-4 minuty do czasu, aż białka jajek się zetną.

  5. Patelnię zdjąć z ognia, ułożyć na wierzchu pokrojone w kostkę awokado, posypać natką pietruszki i dodać kleksy Majonezu Sałatkowego Mosso. Opcjonalnie przyprawić grubo zmielonym pieprzem lub płatkami chili.

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 2
×