Stek z kalafiora

stek z kalafiora przepis, steki z kalafiora, kuchnia wege

Aromatyczne steki z kalafiora to świetny zamiennik tradycyjnego kotleta. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest odpowiednia marynata z sosu barbecue i papryki. Do tego fasolka szparagowa, pomidorki koktajlowe i jogurtowy dip – spróbuj!

Składniki

  • Kalafior – 1 sztuka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Mosso Sos Barbecue – 8 łyżek
  • Papryka słodka – ½ łyżeczki
  • Papryka chili – ½ łyżeczki
  • Papryka wędzona – ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • Jogurt – 150 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Fasolka szparagowa – 500 g
  • Pomidory koktajlowe – 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE STEKÓW Z KALAFIORA:

  1. Surowego kalafiora pokroić w grube plastry, by wyszły 3-4 „steki”. Przyrządzić marynatę mieszając Sos Barbecue Mosso, olej, wędzoną, ostrą i słodką paprykę oraz sól i pieprz.

  2. Steki ułożyć na blasze i obficie natrzeć marynatą. Piec w piekarniku nagrzany na 180 °C przez około 30 min.

  3. W tym czasie obrać i zetrzeć drobno czosnek. Wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z jogurtem, czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

  4. Steki będą doskonale smakować z fasolką szparagową, świeżymi pomidorkami oraz dipem majonezowo-czosnkowym.

ilość porcji: 2
×